Allt om fästingar | Hur fungerar de och hur lever de

Fästingar finns i många olika varianter som inte bara ser olika ut utan de lever också i olika regioner och miljöer, och de kan även överföra olika typer av sjukdomar till både människor och djur.

Syftet med denna artikel är att ge dig grundläggande information om fästingar samt viktig information om de olika arter som du är mest sannolikt att du stöter på i olika regioner i Sverige. Om du misstänker att du eller någon nära har blivit biten av en fästing, försök att hålla fästingen så intakt som möjligt så att du kan testa den i efterhand, på exempelvis ett sjukhus.

Placera fästingen i en säker behållare så att den kan utvärderas av din vårdgivare eller veterinär för vidare identifiering.

Läs mer: 5 tecken på att du håller på att bli sjuk

 

Vad är fästingar?

Fästingar tillhör en grupp djur som kallas leddjur. Liksom spindlar faller de under klassificeringen av ”arachnids” – en specifik typ av leddjur med åtta ben. Till skillnad från spindlar tar fästingarna blod från däggdjur – inklusive människor, husdjur och boskapsdjur – så även fåglar, reptiler och amfibier.

Fästingar finns i lantliga miljöer och i stadsmiljöer runt om i världen, men de finns oftast i högt gräsbevuxna områden eller skogsområden, och är vanligtvis mest aktiva från vår till höst.

Läs mer: Så viktigt är det att äta mat med D-vitamin

 

Hårda fästingar (Ixodidae) och mjuka fästingar (Argasidae).

Hårda fästingar har en hård yttre sköld och en svart platta, en så kallad scutum. Mjuka fästingar har ingen sköld utan har mer rundade kroppar.

Båda dessa fästfamiljer kan ha sjukdomar som de kan överföra sjukdomar till oss människor. Vissa hårda fästingar kan smitta dig med borrelia, och det tar i regel cirka 7 till 14 dagar innan du märker av att du har smittats. Vissa mjuka fästingar som kan även smitta dig med en febersjukdom som du märker av nästan direkt.

 

Vad är den typiska livscykeln för en fästing?

Fästingar har fyra livssteg: ägg, larver, nymfstadiet och vuxen. Ägg, som det finns tusentals av, läggs av en kvinnlig fästing. Dessa ägg kläcks ut i larver. Larverna fäster sig vanligtvis på mindre djur, såsom möss och fåglar.

Efter flera dagars ätande utvecklas larverna till nymfer, som sedan kan fästas vid större värdar och sedan i slutändan förvandlas till vuxna fästingar. De flesta fästingburna sjukdomar överförs av nymfer, som är så små att värdarna ofta inte ser dem. Fästingar avancerar genom varje stadie genom att ömsa hud.

 

Vad man ska göra om man blivit biten av en fästing?

Använd en spetsig pincett för att ta tag i fästet i huvudet och dra upp med ett jämnt ryck. Du kan också bränna den med tändstickor eller vaselin, men det kan orsaka att fästingen återupplivar fler patogener i blodomloppet.

Så det är inte riskfritt att göra så. Som nämnts ska du även spara fästingen för vidare undersökning av veterinär eller läkare. Att få borrelia är mycket besvärande, så kontrollera alltid fästingen.

Du ska även hålla koll på det sår som fästingen orsakat på din hud, så att det inte blir infekterat.

Lämna en kommentar