Så sänker du kostnaden när du lånar pengar

I denna artikel tipsar vi om hur du kan sänka kostnaden på dina lån. Du får reda på hur du sänker kostnaden på befintliga lån och vad du kan tänka på när du ansöker om att låna pengar. Detta för att du ska få så låg ränta och månadskostnad som möjligt.

7 tips för dig som vill ha lägre lånekostnad

  1. Sänk kostnaden genom att omförhandla ditt lån
  2. Använd dig av en låneförmedlare
  3. Sänk kostnaden genom att samla dina lån
  4. Skaffa dig en medsökande när du ansöker om lån
  5. Låna endast pengar snabbt i undantagsfall
  6. Belåna din bostad
  7. Betala av ditt lån i förtid

Tips 1: Sänk kostnaden genom att omförhandla ditt lån

En möjlighet är faktiskt att omförhandla lånet. Troligtvis vill banken behålla dig som kund. Det kan till och med vara så att du har ett bättre förhandlingsläge och starkare kreditvärdighet nu än när du tog ditt lån. Ett smart sätt att förhandla på är att ställa flera banker mot varandra.

Tänk dock på att varje gång du ska få ett räntevillkor från en bank tar de en kreditupplysning på dig. Det kan påverka din kreditvärdighet negativt.  Ett sätt att komma runt det är att använda dig av en låneförmedlare, se Tips 2 nedan.

Tips 2: Använd dig av en låneförmedlare

Ansök om att låna pengar hos Likvidum, en låneförmedlare som hjälper dig jämföra olika banker med varandra. På så sätt kan du ta reda på vad räntan blir innan du lånar. Fördelen med att använda en låneförmedlare är att det endast krävs en kreditupplysning.

När du ansöker via en låneförmedlare förbinder du dig inte till något lån förrän du godkänt ett erbjudande från en specifik långivare.

Det brukar inte kosta något att ansöka om lån hos en låneförmedlare. Många samarbetar däremot med banker och det av dessa de får betalt. De har skyldighet att informera dig om sina samarbeten och behöver ha tillstånd från Finansinspektionen.

Tips 3: Sänk kostnaden genom att samla dina lån

Om du har flera lån kan det vara smart att samla dem i ett lån. I praktiken innebär det att du tar ett nytt lån för att lösa de andra lånen. Det kan låta märkligt men genom att göra om dina lån till ett enda större kan du få en lägre ränta och månadskostnad. En bonus är att det blir lättare att hålla reda på inbetalningarna.

En viktig sak att hålla reda på är dock avbetalningstiden. Är den längre kan lånet på sikt istället bli dyrare. Så undersök villkoren noggrant innan du ansöker om ett samlingslån. Är du intresserad av att samla dina lån kan du kontakta din bank eller en låneförmedlare för vägledning.

Tips 4: Skaffa dig en medsökande när du ansöker om lån

Genom att skaffa dig en medsökande ökar du din betalningsförmåga. Detta ökar i sin tur tryggheten för banken och dina chanser att få en lägre ränta och bättre villkor när du förhandlar med dem. Se bara till att din medsökande har god kreditvärdighet.

Det är vanligt att en familjemedlem är står med som medsökande. Det kan exempelvis vara en förälder. En medsökande har samma betalningsansvar som låntagaren. Det är alltså inte samma sak som en borgensman, som banken kan kräva på pengar först när låntagaren inte klarar av att betala.

Tips 5: Låna endast pengar snabbt i undantagsfall

Långivare med snabba utbetalningar är oftast dyrare än andra. Exemplen på människor som lockats att ta snabblån och sedan blivit ordentligt skuldsatta är många. Som med så mycket annat gäller det att ha tålamod och is i magen – det ökar definitivt dina chanser att få lägre lånekostnader. Har du möjlighet att vänta med utbetalningen är det därför ett bra alternativ för att hålla nere räntan.

Tips 6: Belåna din bostad

Har du en bostad? I så fall kan det vara ett alternativ att låna på den istället för att ta ett privatlån. Det kan i många fall bli billigare. Se till att få en kortare avbetalningsplan för den del av lånet som du kan betala av snabbare. Annars riskerar ditt köp att istället bli dyrare eftersom lån kostar mer ju längre tiden går.

Det finns givetvis begränsningar när det kommer till detta alternativ också. Du kan till exempel inte låna mer än totalt 85 % av bostadens värde. Eventuellt kan du också behöva skaffa nytt pantbrev och då tillkommer kostnader för det. Banken kommer också göra en ny bedömning av din kreditvärdighet.

Tips 7: Betala av ditt lån i förtid

Ett sista tips är att betala av dina lån så snart du kan. Ju längre du låter räntan löpa desto dyrare blir det. Har du möjlighet att betala av lånet redan nu – gör det! Det kan ta emot nu men på sikt lönar det sig ekonomiskt. Den mentala effekten av ett avbetalat lån ska inte heller underskattas.

Om du inte använde alla pengar du lånade eller om du av någon annan anledning fått pengar över är det en bra idé att använda dessa för att betala av lånet. En del väljer exempelvis att använda pengarna från ett arv för att göra detta.

Som du ser finns det många saker du kan göra för att ta kontroll över dina kostnader för ett lån. Som vanligt gäller det såklart att vara försiktig och inte låna pengar i onödan. Ibland är det dock nödvändigt och då är det bra att ha koll på vad du kan göra för att kunna minska kostnaderna.

Lämna en kommentar