Vad kostar det att ringa och surfa i Danmark egentligen?

Från Trelleborg är det cirka 5 mil till Köpenhamn. Det finns därför säkert trelleborgare som frågar sig; vad kostar det att ringa och surfa i Danmark egentligen? 

Det är en bra fråga som du kommer att få ett tydligt svar på i den här artikeln.

 

Vad kostar det att ringa och surfa i Danmark?

Tack vare EU:s Roam At Like Home-initiativ kan du ringa och surfa i Danmark på ungefär samma sätt som du gör i Sverige. Din svenska operatör får inte ta ut någon extra avgift för att du surfar eller ringer i Danmark, men värt att veta är att din surfpott sannolikt kommer begränsas.

 

Din surfpott kan begränsas

Din svenska operatör har rätt att begränsa surfen i den månatliga surfpott du får ta del av. Så om du exempelvis har en surfpott på 100 GB per månad kan operatören bestämma att du endast får ta med dig 30 GB av surfpotten till Danmark och resten av EU och EES.

 

Begränsningen beror på vad ditt abonnemang kostar

Exakt hur mycket din datapott begränsas bestäms av ditt mobilabonnemangs pris. Om din operatör tar mer betalt för sitt abonnemang har du alltså rätt till att få ta med mer, eller ibland hela surfpotten till Danmark. 

Exempelvis är Telenor är en operatör med ganska dyra priser, så hos dem får du idag ta med dig upp till 100 GB data till Danmark. Men om du är kund hos en lågprisoperatör såsom Vimla eller Hallon får du idag ta med som mest mellan cirka 10 och 15 GB av din surfpott till Danmark.

Det är alltså en bra idé att skaffa ett billigt mobilabonnemang, men du ska samtidigt tänka på att billiga abonnemang hos lågprisaktörerna sällan låter dig ta med en betydande del av surfpotten till Danmark.

 

Du får inte lura systemet

Din svenska operatör har rätt att kontrollera din mobilanvändning i Danmark för att säkerställa sig om att du använder ditt abonnemang på ett normalt sätt. Så om du befinner dig i Danmark oftare än Sverige kommer din operatör sannolikt höra av sig och be dig förklara situationen.

 

Vad händer om surfen tar slut?

Om surfen tar slut när du befinner dig i Danmark har din operatör rätt att ta ut en avgift för att du ska kunna fortsätta surfa. Från och med 2022 ligger pristaket för påfyllning av surf på 2 euro per GB, men från och med 2027 ska den avgiften sänkas till 1 euro per påfylld GB.

 

Varför är det så smidigt att använda mobilen i Danmark?

Det är smidigt att använda ditt mobilabonnemang i Danmark tack vare Roam At Like Home-initiativet. Det initiativet var inte operatörernas påhitt, utan EU:s. Operatörerna hade sannolikt velat ha kvar det gamla systemet för roaming och röstsamtal då de tjänade mer pengar på det.

Anledningen till att Roam At Like Home-initiativet infördes var främst för att EU ville att gränserna mellan EU länderna skulle bli mindre tydliga. EU ville alltså öka rörligheten mellan alla länder inom EU och EES, och det har de faktiskt lyckats bra med.

Läs mer: Så länge håller din telefon i kylan.

Lämna en kommentar