Så viktigt är det att äta mat med D-vitamin

Mellan april till september får man all D-vitamin man behöver bara man är ute i solen. Men mellan oktober och mars är det en bra idé att äta D-vitaminrik kost, för att inte få D-vitaminbrist. I den här artikeln pratar vi mer om vilken kost som innehåller D-vitamin, och hur mycket D-vitamin man behöver.

 

4 livsmedel som innehåller D-vitamin

  1. Fisk – som tex. lax, sardiner och makrill
  2. Rött kött
  3. Lever
  4. Äggula

Läs mer: Allt om fästingar | Hur fungerar de och hur lever de

 

Så mycket D-vitamin behöver man

  • Bebisar under 1 år behöver 8 mikrogram D-vitamin.
  • Alla över 1 år behöver 10 mikrogram D-vitamin.

Ett mikrogram är en tusendels milligram.

Läs mer: 5 tecken på att du håller på att bli sjuk

 

3 riskfaktorer för att få D-vitaminbrist

  1. Du är inomhus hela eller stora delar av dagen
  2. Du är inlagd på sjukhus
  3. Du går i heltäckande kläder utomhus, exempelvis burka eller burkini.

Lämna en kommentar