Japanskt intresse för Trelleborgs vård

Det framgångsrika arbetet inom demensvård har väckt internationellt intresse. Nästa vecka kommer en japansk delegation till Trelleborg.

Japanskt intresse för Trelleborgs vård
Kristina Edvardsson, socialförvaltningens demenskoordinator.

I samband med det så kallade BPSD-registret, ett kvalitetsregister som indikerar hur väl en kommun lyckas med sitt arbete inom demensvård, lyfts Trelleborg ofta fram som ett gott exempel. Nu har det spridits hela vägen till Japan.

– Japanerna har länge visat intresse för det här kvalitetsregistret och fått information om hur Sverige arbetar med det. När de sedan berättade att de ville komma till Sverige och göra studiebesök blev de rekommenderade att kontakta oss eftersom vi är så duktiga i Trelleborg, säger Kristina Edvardsson, socialförvaltningens demenskoordinator, i ett pressmeddelande.

Under tre dagar i nästa vecka, 10-12 maj, kommer en grupp från Japan att besöka några av socialförvaltningens verksamheter och höra mer om arbetet. Det planeras för besök på både äldreboenden och dagverksamhet samt ett antal presentationer från medarbetare.

Kristina Edvardsson ser fram emot besöket.

– Det ska bli kul att visa upp Trelleborg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vattenbrist i Sverige – trelleborgare drabbas

De låga grundvattennivåerna har redan lett till bevattningsförbud i delar av landet. Nu varnar Trelleborgs kommun alla med privat brunn att se över sin vattenförsörjning.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.18:59, 24 maj, 2017

Vattenbrist i Sverige – trelleborgare drabbas

Tillgången till det kommunala vattnet i Trelleborg är, enligt Daniel Wargren, VA-chef i Trelleborgs kommun, god.

– Grundvattennivåerna i den delen av akvifären där Trelleborgs kommun tar ut sitt vatten synes opåverkade och därför torde inte den kommunala vattenförsörjningen påverkas, säger Daniel Wargren till kommunens hemsida.

– Däremot uppmanar vi alla som har privat brunn eller borra att se över sitt behov och försörjning av vatten, fortsätter han.

SGU, Statens geologiska undersökning, gör bedömningen att grundvattennivåerna kommer att fortsätta att sjunka de närmaste månaderna i större delen av Götaland, Svealand och sydöstra delen av Norrland. Det innebär att det kan komma att handla om rekordlåga nivåer.

Trelleborg i likhet med samtliga övriga kommuner i Skåne anses ha grundvattennivåer under det normala. De kommuner som har nivåer mycket under det normala kan komma att få problem med tillgången på vatten.

FaktaKortsiktiga lösningar vid sinad brunn:

  • Fyll på vattendunkar hos grannar om de har vatten. Kanske går det att dra en slang från grannarnas brunn.

  • Kontakta Trelleborgs kommun för uthyrning av brandpost för tillgång till vattenpåfyllning av kärl via de kommunala ledningarna.

  • Kontakta ett privat företag som kan hjälpa till att fylla på brunnar med nytt vatten (sök på gula sidorna eller via sökmotor på internet). Försäkra er om att det är livsmedelsklassat vatten som levereras. Det finns också en viss risk att det blir grumligt vatten eftersom vatten i brunnen egentligen ska rinna till genom marken/sprickor i berget och inte komma uppifrån, samt att vattnet läcker ut ur brunnen igen.


Långsiktiga lösningar vid sinad brunn:

Problemet kommer med all sannolikhet tillbaka så man bör komma fram till en mer långsiktig lösning också.

  • Kan jag ansluta mig till kommunalt VA? Kontakta Trelleborgs kommun på tfn. 0410-73 30 00.

  • Borra/gräva ny brunn. Kontakta ett företag som genomför brunnsborrning.

  • Information om vad du bör tänka på vid hantering av din brunn: www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/egen-brunn

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags för Byakalaset – här är allt som händer

2017 är det 50 år sedan storkommunen Trelleborg föddes – 1967 gick flera landsortskommuner upp i den större Trelleborgs kommun. Under helgen finns stora möjligheter att uppleva hela kommunen, utanför stadsgränsen.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.08:30, 24 maj, 2017

Dags för Byakalaset – här är allt som händer
Smygehamn blir en av många platser att besöka.

Under den stundande långhelgen – torsdag till söndag – finns det mängder med möjlighet att uppleva hela Trelleborg. Byarådet som organiserar Trelleborgs många byaråd, rustar till Kalas runt om i hela kommunen.

Det bjuds på rika möjligheter att uppleva historia, natur, kultur och mycket mer. Under torsdagen rullar kommunens skolbussar i en slinga för att alla ska få möjlighet att besöka landsbygden när den är som allra vackrast.

Smyge Byalag:

Rundtur med tåg till hamnen och kalkugnarna i Smyge.

Södra Åby Hembygdsförening:

Guidning på stubbamöllan från 1682 samt kaffeservering i Byahörnan 25 maj 10.30-15.30Även 26-28 maj guidade turer på Stubbamöllan 11-14.

Kulturen i Anderslöv:

Visning av museet samt historiskt om Anderslöv.

Gärdslövs Byalag:

Kolmila i Kullatorpsskogen, fotoutställning om kolmilan och försäljning av eget tillverkat grillkolsamt fika: Även – 24 maj milan tänds på kvällen, 25 maj klockan 13 gudstjänst vid milan under ledning av Jonas Wallin och Gospelkören, 26 maj klockan 18 – tänds grillarna, trubadurafton, barnaktiviteter, spöktåg.

Skåre Byalag:

Fotoutställning då och nu, byavandring med Skåres Skansars historia och fiskemuseet som visar gamla tidens fiskesätt och redskap, café, öppet 10-15.

Hammarlövs Byalag:

Mitt i byn med dåtid och nutid. Visning av gammal stenkross, bilder från förr, kyrka och kyrkogård. Även lördag 27 maj klockan 11-16.

Fru Alstad Kulturförening:

Visning av kyrkan, Kulturhuset med Olof Christofferssons museum, fika finns, öppet 10.30-14.

Brösarps Hembygdsförening:

Visning av bygdemuseetÄven 28 maj – den som önskar kan ställa frågor eller visa fornfynd för arkeologen Birgitta Åkesson som finns i bygdemuséet tillsammans med ordförande Claes Lindahl. Kaffe och kakor.

Gylle-Fjädringslövs byalag:

Livet kring stationen Fjärdingslöv/Gylle, Sune Brobeck visar foto, Jan Paulnitz visar en skalmodell över stationsområdet med lok och vagnar. Visning av kyrka och kyrkogård, öppet 12 till 16.

Ett detaljerat schema går att hitta på kommunens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succén – Trelleborg inbjudna till Regeringskansliet

Trelleborgs kommun var under måndagen inbjuden till att delta i arbetsmarknadsdepartementets hearing med Delegationen för unga och nyanlända i arbete (DUA).

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.15:58, 23 maj, 2017

Efter succén – Trelleborg inbjudna till Regeringskansliet

Gårdagens huvudfråga handlade om samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommunerna och andra aktörer för fler unga i arbete, hur det fungerar idag och hur man kan stärka och hitta nya vägar.

– Vi har ett gott samarbete med arbetsförmedlingen i det här, säger Cecilia Lejon som var Trelleborgs representant på plats i Stockholm, till kommunens hemsida.

– Arbetsförmedlingen är fortfarande bundna till ej lokalt förankrade program medan vi har en nära samverkan med lokalt och regionalt arbetsliv. När vi knyter samman våra båda säckar har vi en samlad kapacitet att leverera riktigt bra resultat i form av självförsörjande och etablerade unga. Av den anledningen ser vi det som en självklarhet att kommunerna ska ges både större ansvar och mer befogenheter i arbetet, fortsätter hon.

I Trelleborgs kommun ligger det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) under arbetsmarknadsförvaltningen som driver projektet One touch för att fånga upp unga som varken arbetar eller studerar.

Under de tre senaste åren har 898 personer i Trelleborgs kommun gått från bidrag till självförsörjning genom arbete, av dessa var nästan en tredjedel under 25 år. Under samma period gick 202 personer från bidrag till självförsörjning genom studier och av dem var mer än hälften under 25 år, uppger kommunen på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

91-årig trelleborgare fick stroke – vägras äldreboende

Trots förlamat ben och hand vägras 91-åriga Gudrun äldreboende. Trelleborgs kommun erbjuder istället begränsad hemtjänst och en mobil toalett vid sängen.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.20:56, 22 maj, 2017

91-årig trelleborgare fick stroke – vägras äldreboende
I samband med stroken vårdares Gudrun Andersson på Trelleborgs lasarett.

Det är SVT Skåne som rapporterar om 91-åriga Gudrun Andersson som har bott i sin villa i Trelleborg sedan början av 70-talet. Hon har alltid klarat sig själv men efter ha drabbats av en stroke i början av maj fungerar inte längre höger ben och höger hand, uppger SVT.

Trots det har Gudrun nekats plats på äldreboende.

– Hon kan inte klara sig helt enkelt. Mamma kan ju inte ens ta sig ur sängen själv eller gå på toa, säger sonen Peter Andersson till SVT.

Gudrun erbjuds tre hemtjänstbesök dagtid och två besök nattetid men för att klara toalettbesök under tider då inte någon är där får hon förlita sig på en mobil toalett vid sängen.

– Det är direkt förnedrande att ens komma med ett sånt förslag. Det för tankarna till ett samhälle som jag inte vill leva i.  Jag vill inte ens bli 91 år om jag ska behöva sitta och bajsa vid sängen, säger Peter Andersson till SVT.

– Det känns väldigt osäkert att bo ensam hemma. Och jag tycker att om man har skött sig och betalat skatt hela livet så borde kommunen göra sin del, säger Gudrun.

Maria Rosenquist, avdelningschef i Trelleborgs kommun, skriver till SVT att hon inte kan kommentera enskilda fall. Hon hänvisar istället till kommunens allmänna riktlinjer när det gäller särskilt boende för äldre där det står:

”Vid en bedömning av vilken insats som kan komma ifråga görs en sammanvägning av olika omständigheter såsom den önskade insatsens lämplighet samt den enskildes önskemål.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så fördelas trelleborgarnas skattepengar

Har du koll på vad dina skattepengar egentligen går till? Så fördelas dem av Trelleborgs kommun.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.11:47, 20 maj, 2017

Så fördelas trelleborgarnas skattepengar

Skattekollen har publicerat siffror för hur dina skattepengar fördelas på kommunens verksamheter. Uträkningen är baserad på budgeten för 2017.

Om du tjänar 25 000 kronor i lön varje månad fördelas dina skattepengar på följande vis:

Den största delen av dina skattepengar går till barn och utbildning. Där placeras 45 procent av din skatt, alltså 2 326 kronor. Näst mest går till omsorg, stöd och hjälp, dit går 1 908 kronor, sammanlagt 37 procent.

Resterande pengar fördelas med 454 kronor till politik och övrig verksamhet, 254 kronor till kultur och fritid, 155 kronor till gator, trafik och utemiljö, och slutligen går 53 kronor till bygga, bo och miljö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel