Graffitti: Vad är det och vad kostar det samhället?

Graffitti kan vara vackert, men ibland även ren skadegörelse. I den här artikeln slätar vi ut alla frågetecken, och berättar hur det fungerar med graffitti i Sverige.

Läs mer: Så fungerar det med polisen i Trelleborg

 

Vad är graffitti?

Graffitti, som även kallas för spraykonst är en konstform som kom till Sverige år 1984. I början var det främst filminspirerad graffitti som gällde, men numera ritar graffitikonstnärer i princip vad som helst. Det är omtvistat gällande om enkla ”taggar” ska räknas som graffitti.

Läs mer: Så fungerar tårgas

 

Vad kostar graffiti för samhället?

Det kostar cirka en halv miljard kronor om året att sanera och rengöra efter klotter, varav en del kan räknas som regelrätt graffitti. I Stockholm är problemet med graffitti särskilt stort. Där har SL infört ett system för automatiska polisanmälningar av graffitikonst. Storstäder är i regel mest ansatta.

 

Kan man måla med graffitti lagligt?

I vissa städer finns klotterplank där du kan måla graffitti utan att riskera att bli polisanmäld. Dessa offentliga klotterplank har haft en medioker genomslagskraft, då många graffittiartister tycker att det hör graffittikulturen att måla med graffitti där man inte får måla.

Läs mer: Misshandel i Trelleborg – en person till sjukhus

Lämna en kommentar