Hur många grader är solen?

Solen är vid ytterdelarna cirka 15 000 000 grader Celsius. Men vid solens mittersta lager (coronan) är det flera miljoner grader Celsius som gäller. Du kan se Coronan vid en solförmörkelse, och värmen avtar ju längre bort från solen man befinner sig.

 

Är solen varmare än lava?

Solen är mycket varmare än lava. De temperaturer som gäller vid solens mitt är över 12 000 gånger högre än det som gäller för den hetaste lavan på jorden!

Läs mer: Loppis i Trelleborg: 3 bra exempel

 

Fotosfären, kromosfären och Coronan

För fotosfären gäller en temperatur på cirka 5 500 grader Celsius. Solfläckar på fotosfären är dock svalare och mörkare än övriga delar i fotosfären, konstigt nog. I mittpartiet av stora solfläckar är temperaturen cirka 4 000 grader Celsius.

Kromosfären, som är nästa lager av solens atmosfär är lite svalare – det vill säga cirka 4 320 grader Celsius. Enligt National Solar Observatory betyder ordet kromosfär ”färg”. Detta då kromosfären är den vackra och färgrika röda kanten runt solen.

Kromosfären är röd på grund av den stora mängd väte som finns runt om den. Som vi tidigare nämnt är Coronan solens inre lager och ett mycket varmt sådant.

Läs mer: 2 saker att göra i Trelleborg centrum

Lämna en kommentar