4 giftiga grönsaker som du äter till vardags

När européerna först fick syn på tomaten tänkte de, där har vi en giftig växt. Den ska vi inte äta!

Tomaten är naturligtvis inte giftig, men européerna hade rätt i att vara lite avvaktande och försiktiga. Det finns faktiskt gott om frukt och grönsaker som är farliga för oss om de bereds eller äts på fel sätt. Här kommer den fullständiga listan över grönsaker som kan vara giftiga för oss människor.

Läs mer: Vad är listeria – och därför är en listeriainfektion farlig

 

1. Tomat

Tomaten är i sig inte giftig, men dess blad, rötter och stam innehåller en alkaloid som är milt giftig för människor. Alkaloid kommer inte att leda till att du förgiftas allvarligt och riskerar att mista livet. Så länge du inte äter en stor hink med kilovis av tomatblad så klarar du dig fint.

 

2. Äpplen, körsbär och aprikoser

Inte heller äpplen, körsbär och aprikoser är farliga, men dess frön är däremot giftiga. Den bittra smaken ska avskräcka människor från att äta fröna, men vissa äter fröna i vilket fall. När fröna är i din mage så bildas det livsfarliga ämnet cyanid. Men så länge du inte äter hinkvis med frön är det ingen fara.

Läs mer: Så viktigt är det att äta mat med D-vitamin

 

3. Njurbönor

Många baljväxter kan irritera magen när de är underkokta, men röda njure bönor är speciellt otrevliga för magen. Njurbönor innehåller nämligen ett ämne som kan orsaka diarré samt kräkningar. Man riskerar inte att dö om man inte kokar njurbönorna ordentligt innan förtäring, men ett långt toalettbesök är att vänta.

 

4. Rabarber

Rabarber är gott och både paj och kaka, men rabarberbladen är giftiga som bara den och kan leda till njursvikt hos människor. Cirka 25 gram ren oxalsyra är den genomsnittliga mängd som behövs för att döda en människa. Rabarberblad är innehåller dock inte bara oxalsyra, och så länge du inte äter hinkvis med rabarberblad är du säker.

Lämna en kommentar