Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”

Efter att polisen ökat bevakningen av ett ungdomsgäng som härjat i Stadsparken, har ungdomarna förflyttat sig till biblioteket. Där skapar de nu stor oro bland barnfamiljer som vill vara där med sina barn. "Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar" säger en av småbarnsmammorna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:56, 30 oktober, 2017

Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”
Foto: Gabriel Almlöf

Bråk och stök bland ungdomsgäng på barnavdelningen på biblioteket. Det är en verklighet som en småbarnsmamma hemmahörande i Trelleborg vittnar om. Problemen har blivit så pass stora att hon inte längre vågar åka dit med sin son, eftersom hon är rädd att han ska skadas.

Det var i förra veckan som en kvinna var inne på biblioteket när 10-15 ungdomar började skapa oro bland besökarna.

– Allt började med att de satt borta vid ett bord och skratta och skrek. Sedan började de ringa till personer de kände och de blev fler och fler. Till slut hörde jag att några pratade om att de skulle ”göra upp” med varandra. För mig låter det som att de vill ha något typ av slagsmål. Jag vet inte om de menade inne på biblioteket eller utanför, men det blev en väldigt tryckt stämning där inne, säger kvinnan och fortsätter.

– Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt på hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle.

Kvinnan bestämde sig för att snabbt lämna platsen. På vägen ut mötte hon polisen som kallats till platsen. De senaste dagarna har hon varit väldigt upprörd och hört av sig till såväl polisen som politiker om problemen på biblioteket.

– Efter några svar fick jag reda på att det redan varit problem på biblioteket. Då känns det fruktansvärt att man inte kan läsa det någonstans. Jag hade aldrig gått dit med min son om jag visste att det varit stora problem redan tidigare under veckan.

Läs mer: Bibliotekschefen om gängproblemen: ”Har eskalerat”

Hon betonar att polisen har varit väldigt hjälpsam i samtalen, men att få politiker velat lyssna på henne. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna har velat prata med henne om hennes upplevelser. Samtidigt kan ingen ge svar på vad som tidigare hänt på biblioteket och varför det inte kommit fram tidigare. Nu hoppas hon att fler ska reagera och att det blir en snabb lösning på problemet, så att hon kan våga gå tillbaka till biblioteket.

– Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar. Jag har försökt fått till ett möte men fick till svar att det redan diskuterats om problemen, ändå vet man som medborgare ingenting. Jag vet att det är omöjligt att vara helt trygg överallt hela tiden. Men det här är en kommunal verksamhet inom fyra väggar. Där borde det här inte få pågå.

polis, polishus, trelleborgs polishus

Polisen i Trelleborg ser allvarligt på problemen på biblioteket. Foto: Casper Johansson

Kommunpolisen Mats Rindborn Grahl är väl bekant med problemen på biblioteket och menar att det är ungdomsgäng som brukar härja i Stadsparken som nu tagit med sig problemen in.

– Från polisens sida ser vi väldigt allvarligt på de här problemen. Det rör sig om ett ungdomsgäng som har fått fäste i Stadsparken och Generationsparken där de varit mycket bråk och oväsen. Vi har haft patruller som avhyst dem därifrån och nu tror de att de fått en fristad på biblioteket, säger Mats Rindborn Grahl och fortsätter.

– Jag delar helt hennes uppfattning om att det här är oacceptabelt. På biblioteket ska man inte behöva oroa sig för den här typen av problem.

Vad gör ni konkret från polisens sida?
– Alla som befinner sig i yttre tjänst ska när det finns möjlighet patrullera vid Stadsparken, Generationsparken och vid biblioteket för att upprätthålla ordningen. Sedan har vi inte tyvärr resurserna för att ha en patrull på plats hela tiden, säger han och fortsätter.

– Vi för samtal tillsammans med kommunen, biblioteket och vaktbolag om hur vi kan lösa situationen. Vi har väktare på plats men tyvärr har inte de allt för stora befogenheter. Just nu tittar vi på möjligheten att plocka in ordningsvakter i stället. Hittills har vi jagat bort problemen och sedan kommer de tillbaka. Vi kommer behöva gå in med tyngre åtgärder och börja lagföra brotten via polisanmälningar.

Hur stort är det här ungdomsgänget vi pratar om?
– Det rör sig om 30-50 personer i olika konstellationer. Vi talar inte om ungdomar som är inblandade i den grövsta kriminaliteten men ett flertal som finns i riskzonen. Det handlar om personer inblandade i bråk, som för oväsen och vi har fått tips om att det försegår narkotikaförsäljning bland dem, säger Mats Rindborn Grahl.

Fotnot: Kvinnan i texten har valt att vara anonym.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Moskén i Trelleborg nekas bygglov

Föreningens överklagan går inte igenom. Därmed får grannskapet rätt i frågan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:54, 17 februari, 2018

Moskén i Trelleborg nekas bygglov
Foto: Alexander Sandström Libb

Moskén på Böckaregatan har rört upp känslor. I mars 2017 beviljade Samhällsbyggnadsnämnden ett tidsbegränsat bygglov för att göra om en lagerlokal till en moské.

Det uppskattades inte av grannskapet och till slut gick 22 grannar samman för att stoppa moskén. De menade att det inte var tillåtet att bedriva föreningsverksamhet i lokalen.

Grannarna överklagade beslutet till Länstyrelsen som gav dem rätt. Därmed upphävdes bygglovet då det inte hade visats att behovet av lokalen var tillfälligt.

I början av februari lämnade föreningen bakom moskén in en överklagantill  Mark- och miljödomstolen. Där menade man att beslutet borde upphävas eftersom föreningen håller samtal om en permanent lokal.

Men mark och miljödomstolen anser att föreningen inte lämnat tillräckligt konkreta uppgifter till vilka platser som moskén ska bedriva sin verksamhet i framtiden. Eftersom den nuvarande lokalens detaljplan inte godkänner föreningsverksamhet så beviljas inte föreningen ett tillfälligt bygglov.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.17:23, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i HakoneJapan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetslösheten sjunker i Trelleborg

Antalet arbetslösa minskar i de flesta skånska kommuner, däribland Trelleborg. Men andra kommuner ligger fortfarande på höga siffror.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:59, 17 februari, 2018

Arbetslösheten sjunker i Trelleborg
Foto: Pxhere

Arbetsförmedlingen har nu presenterat statistik över arbetslösheten i de skånska kommunerna. Den nya statistiken visar att arbetslösheten i Trelleborg ligger på 8,3 procent, det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med samma tid i fjol.

Lägst arbetslöshet i Skåne har Lomma (3,1%), följt av Vellinge (4,1%) och Kävlinge (4,8%). Den högsta arbetslösheten finns i Östra Göinge (14,1%) följt av Malmö (14,3%) och Landskrona (13,8%).

Ser man till hela länet så syns positiva tendensen. Arbetslösheten minskar i alla kommuner förutom Åstorp, Helsingborg och Burlöv, som alla har små ökningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”En metod för att dölja initiativ från oppositionen”

Den styrande majoriteten tar inte med oppositionens yrkanden i protokollen. Det menar Moderaternas Lars Mikkelä som ni vill pröva ärendet hos förvaltningsrätten. "Det är långt ifrån den öppenhet vi vill ha gentemot varandra och väljarna och påminner om länder vi inte vill jämföras med" menar Mikkelä.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:23, 17 februari, 2018

”En metod för att dölja initiativ från oppositionen”
Foto: Wikimedia Commons

Det har blossat upp ett bråk i Bildningsnämnden i Trelleborg. Den borgerliga oppositionen med Moderaternas Lars Mikkelä i spetsen menar att protokollsanteckningar och yrkanden från de borgerliga partierna systematiskt utelämnas från protokollen.

Det gör att Mikkelä begärt att Förvaltningsrätten ska laglighetspröva tilltaget, då han menar att det bryter mot kommunallagen att inte ta med yrkanden i protokollen.

”Det är långt ifrån den öppenhet vi vill ha gentemot varandra och väljarna och påminner om länder vi inte vill jämföras med. Jag anser att förfarandet, förutom att bryta mot kommunallagen, används som en metod att dölja initiativ från oppositionen. Detta är ett allvarligt åsidosättande av demokratiska principer” skriver Moderaten Lars Mikkelä i ett mail till 24Trelleborg.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bageri kritiseras kraftigt – kan stängas ner

Ett av bageriets alternativ är att omedelbart stänga ner sin verksamhet.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:50, 16 februari, 2018

Bageri kritiseras kraftigt – kan stängas ner
Foto: Pixnio

Den 1 februari i år genomföres en livsmedelskontroll vid ett bageri i Trelleborgs kommun. Men kontrollen gick inte som bageriet hade hoppats, och istället upptäcktes en rad stora brister.

För det första hade företagaren inte anmält verksamheten till miljöförvaltningen, vilket innebär att anläggningen inte var registrerad vid kontrollen.

Dessutom fanns det inga rutiner för kring saker som utbildning, personlig hygien, skadedjursbekämpning och rengöring. Under kontrollen upptäckte man även att lokalen var i dåligt skick med en trasig dörrlist till frysrummet och smuts på flera ställen.

Den 5 februari beslutade samhällsbyggnadsnämnden att bageriet nu med omedelbar verkan antingen upphör sin verksamhet, eller rättar till alla sina brister.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng