Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”

Efter att polisen ökat bevakningen av det ungdomsgäng som härjat i Stadsparken, har ungdomarna förflyttat sig till biblioteket. Där skapar de nu stor oro bland barnfamiljer som vill vara där med sina barn. "Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar" säger en av småbarnsmammorna.

Gabriel Almlöf

Kl.18:56, 30 oktober, 2017

Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”
Foto: Gabriel Almlöf

Bråk och stök bland ungdomsgäng på barnavdelningen på biblioteket. Det är en verklighet som en småbarnsmamma hemmahörande i Trelleborg vittnar om. Problemen har blivit så pass stora att hon inte längre vågar åka dit med sin son, eftersom hon är rädd att han ska skadas.

Det var i förra veckan som kvinnan var inne på biblioteket när 10-15 ungdomar började skapa oro bland besökarna.

– Allt började med att de satt borta vid ett bord och skrattade och skrek. Sedan började de ringa till personer de kände och de blev fler och fler. Till slut hörde jag att några pratade om att de skulle ”göra upp” med varandra. För mig låter det som att de vill ha något typ av slagsmål. Jag vet inte om de menade inne på biblioteket eller utanför, men det blev en väldigt tryckt stämning där inne, säger kvinnan och fortsätter.

– Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt i hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle.

Kvinnan bestämde sig för att snabbt lämna platsen. På vägen ut mötte hon polisen som kallats till platsen. De senaste dagarna har hon varit väldigt upprörd och hört av sig till såväl polis som politiker om problemen på biblioteket.

– Efter några svar fick jag reda på att det redan varit problem på biblioteket. Då känns det fruktansvärt att man inte kan läsa det någonstans. Jag hade aldrig gått dit med min son om jag visste att det varit stora problem redan tidigare under veckan.

Läs mer: Bibliotekschefen om gängproblemen: ”Har eskalerat”

Hon betonar att polisen har varit väldigt hjälpsam i samtalen, men att få politiker velat lyssna på henne. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna har velat prata med henne om hennes upplevelser. Samtidigt kan ingen ge svar på vad som tidigare hänt på biblioteket och varför det inte kommit fram tidigare. Nu hoppas hon att fler ska reagera och att det blir en snabb lösning på problemet.

– Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar. Jag har försökt fått till ett möte men fick till svar att det redan diskuterats om problemen, ändå vet man som medborgare ingenting. Jag vet att det är omöjligt att vara helt trygg överallt hela tiden. Men det här är en kommunal verksamhet inom fyra väggar. Där borde det här inte få pågå.

polis, polishus, trelleborgs polishus

Polisen i Trelleborg ser allvarligt på problemen på biblioteket. Foto: Casper Johansson

Kommunpolisen Mats Rindborn Grahl är väl bekant med problemen på biblioteket och menar att det är ungdomsgäng som brukar härja i Stadsparken, som nu tagit med sig problemen in.

– Från polisens sida ser vi väldigt allvarligt på de här problemen. Det rör sig om ett ungdomsgäng som har fått fäste i Stadsparken och Generationsparken, där de varit mycket bråk och oväsen. Vi har haft patruller som avhyst dem därifrån och nu tror de att de fått en fristad på biblioteket, säger Mats Rindborn Grahl och fortsätter.

– Jag delar helt hennes uppfattning om att det här är oacceptabelt. På biblioteket ska man inte behöva oroa sig för den här typen av problem.

Vad gör ni konkret från polisens sida?
– Alla som befinner sig i yttre tjänst ska när det finns möjlighet patrullera vid Stadsparken, Generationsparken och vid biblioteket för att upprätthålla ordningen. Sedan har vi inte tyvärr resurserna för att ha en patrull på plats hela tiden, säger han och fortsätter.

– Vi för samtal tillsammans med kommunen, biblioteket och vaktbolag om hur vi kan lösa situationen. Vi har väktare på plats men tyvärr har inte de allt för stora befogenheter. Just nu tittar vi på möjligheten att plocka in ordningsvakter i stället. Hittills har vi jagat bort problemen och sedan kommer de tillbaka. Vi kommer behöva gå in med tyngre åtgärder och börja lagföra brotten via polisanmälningar.

Hur stort är det här ungdomsgänget vi pratar om?
– Det rör sig om 30-50 personer i olika konstellationer. Vi talar inte om ungdomar som är inblandade i den grövsta kriminaliteten, men ett flertal som finns i riskzonen. Det handlar om personer inblandade i bråk, som för oväsen och vi har fått tips om att det försegår narkotikaförsäljning bland dem, säger Mats Rindborn Grahl.

Fotnot: Kvinnan i texten har valt att vara anonym.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

48-åring åtalas för att ha onanerat inför 5-åring

Mannen åtalas vid Ystad tingsrätt för sexuellt ofredande.

Mattis Andersson

Kl.18:42, 24 maj, 2018

48-åring åtalas för att ha onanerat inför 5-åring
Christian …Örnberg / BILDBYRÅN

En man född 1969 åtalades under torsdagen vid Ystad tingsrätt. Detta efter att enligt åtalet ha blottat sig samt onanerat inför två personer på en strand.

Det ska ha varit den 12 maj 2018 på som mannen utförde brottet Östra Stranden i Trelleborg. Enligt åtalet ska den ena målsäganden vara ett barn född 2013.

Mannen åtalas för sexuellt ofredande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalad för fem brott – slog en vakt på arresten

Hela fem brott är mannen misstänkt för, under torsdagen åtalades han vid Ystads tingsrätt.

Mattis Andersson

Kl.17:54, 24 maj, 2018

Man åtalad för fem brott – slog en vakt på arresten

En 24-årig man åtalades under torsdagen för fem olika brott vid Ystads tingsrätt. I framkant av brotten ligger en misshandel som enligt åtalet ägde rum den 7 maj i år.

24-åringen ska då ha knuffat en annan man samt slagit honom över halsen. Mannan ska både ha fått smärta samt problem att andas.

Mannen åtalas också för ringa stöld, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott samt våld mot tjänsteman. De fyra första brotten ska ha skett i Trelleborg.

Våld mot tjänsteman åtalas mannen för med anledning av att han ska ha slagit en arrestvakt i en arrestcell på en polisstation den 9 mars 2018. Detta ska ha orsakat både smärta och ömhet för arrestvakten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten

I samband med ett inbrottsförsök misshandlades husägaren. Nu vill polisen i Trelleborg ha hjälp att hitta den gröna bil som gärningsmännen flydde i.

Gabriel Almlöf

Kl.18:53, 23 maj, 2018

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten
Foto: MostPhotos

Vid 16-tiden den 18 maj kom en man till sitt hem på Asatorpsvägen i Skegrie. Mannen såg då att två män höll på att bryta sig in i huset. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta flydde de från platsen. Husägaren följde efter men sparkades då av en av gärningsmännen.

De både männen flydde från platsen i en grön/grå metallicfärgad Renault Megane i kombistorlek. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten att hitta bilen.

– Om någon har sett den här bilen vid 16.15 tiden den 18 maj, eller ännu hellre vet registreringsnumret, så får de gärna kontakta oss. Vi tar gärna emot andra iakttagelser som kan hjälpa oss med det här fallet, säger Anders Oxelbrand som är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng