Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”

Efter att polisen ökat bevakningen av ett ungdomsgäng som härjat i Stadsparken, har ungdomarna förflyttat sig till biblioteket. Där skapar de nu stor oro bland barnfamiljer som vill vara där med sina barn. "Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar" säger en av småbarnsmammorna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:56, 30 oktober, 2017

Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”
Foto: Gabriel Almlöf

Bråk och stök bland ungdomsgäng på barnavdelningen på biblioteket. Det är en verklighet som en småbarnsmamma hemmahörande i Trelleborg vittnar om. Problemen har blivit så pass stora att hon inte längre vågar åka dit med sin son, eftersom hon är rädd att han ska skadas.

Det var i förra veckan som en kvinna var inne på biblioteket när 10-15 ungdomar började skapa oro bland besökarna.

– Allt började med att de satt borta vid ett bord och skratta och skrek. Sedan började de ringa till personer de kände och de blev fler och fler. Till slut hörde jag att några pratade om att de skulle ”göra upp” med varandra. För mig låter det som att de vill ha något typ av slagsmål. Jag vet inte om de menade inne på biblioteket eller utanför, men det blev en väldigt tryckt stämning där inne, säger kvinnan och fortsätter.

– Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt på hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle.

Kvinnan bestämde sig för att snabbt lämna platsen. På vägen ut mötte hon polisen som kallats till platsen. De senaste dagarna har hon varit väldigt upprörd och hört av sig till såväl polisen som politiker om problemen på biblioteket.

– Efter några svar fick jag reda på att det redan varit problem på biblioteket. Då känns det fruktansvärt att man inte kan läsa det någonstans. Jag hade aldrig gått dit med min son om jag visste att det varit stora problem redan tidigare under veckan.

Läs mer: Bibliotekschefen om gängproblemen: ”Har eskalerat”

Hon betonar att polisen har varit väldigt hjälpsam i samtalen, men att få politiker velat lyssna på henne. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna har velat prata med henne om hennes upplevelser. Samtidigt kan ingen ge svar på vad som tidigare hänt på biblioteket och varför det inte kommit fram tidigare. Nu hoppas hon att fler ska reagera och att det blir en snabb lösning på problemet, så att hon kan våga gå tillbaka till biblioteket.

– Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar. Jag har försökt fått till ett möte men fick till svar att det redan diskuterats om problemen, ändå vet man som medborgare ingenting. Jag vet att det är omöjligt att vara helt trygg överallt hela tiden. Men det här är en kommunal verksamhet inom fyra väggar. Där borde det här inte få pågå.

polis, polishus, trelleborgs polishus

Polisen i Trelleborg ser allvarligt på problemen på biblioteket. Foto: Casper Johansson

Kommunpolisen Mats Rindborn Grahl är väl bekant med problemen på biblioteket och menar att det är ungdomsgäng som brukar härja i Stadsparken som nu tagit med sig problemen in.

– Från polisens sida ser vi väldigt allvarligt på de här problemen. Det rör sig om ett ungdomsgäng som har fått fäste i Stadsparken och Generationsparken där de varit mycket bråk och oväsen. Vi har haft patruller som avhyst dem därifrån och nu tror de att de fått en fristad på biblioteket, säger Mats Rindborn Grahl och fortsätter.

– Jag delar helt hennes uppfattning om att det här är oacceptabelt. På biblioteket ska man inte behöva oroa sig för den här typen av problem.

Vad gör ni konkret från polisens sida?
– Alla som befinner sig i yttre tjänst ska när det finns möjlighet patrullera vid Stadsparken, Generationsparken och vid biblioteket för att upprätthålla ordningen. Sedan har vi inte tyvärr resurserna för att ha en patrull på plats hela tiden, säger han och fortsätter.

– Vi för samtal tillsammans med kommunen, biblioteket och vaktbolag om hur vi kan lösa situationen. Vi har väktare på plats men tyvärr har inte de allt för stora befogenheter. Just nu tittar vi på möjligheten att plocka in ordningsvakter i stället. Hittills har vi jagat bort problemen och sedan kommer de tillbaka. Vi kommer behöva gå in med tyngre åtgärder och börja lagföra brotten via polisanmälningar.

Hur stort är det här ungdomsgänget vi pratar om?
– Det rör sig om 30-50 personer i olika konstellationer. Vi talar inte om ungdomar som är inblandade i den grövsta kriminaliteten men ett flertal som finns i riskzonen. Det handlar om personer inblandade i bråk, som för oväsen och vi har fått tips om att det försegår narkotikaförsäljning bland dem, säger Mats Rindborn Grahl.

Fotnot: Kvinnan i texten har valt att vara anonym.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Dåliga bussförbindelser dödar kroglivet i Trelleborg”

Om Trelleborg vill ha mer folk i centrum måste kollektivtrafiken bli bättre, det anser en man i en skrivelse till kommunen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.16:59, 24 november, 2017

”Dåliga bussförbindelser dödar kroglivet i Trelleborg”
Foto: Pixabay

Om Trelleborgs krogar ska få gäster måste det gå att ta en sen buss hem. Det menar en man som lämnat in ett medborgarförslag till kommunen. Mannen som är hemmahörande i Smygehamn, menar att det i dag inte går att vara i Trelleborg senare än klockan 22, eftersom det inte går några sena bussar hem. Det går inte heller att vara miljövänlig och ta buss och tåg till Kastrups flygplats, eftersom inga bussar går tillräckligt tidigt på morgonen.

”Vill vi att Trelleborg eller Danmark ska invaderas av oss boende utanför Trelleborg Stad, då är det tid att ta tag i detta som jag ser det stora problem som stänger ute boende från ett äventyr i den stora staden” skriver mannen i sitt medborgarförslag.

Mannen vill nu se bättre förbindelser till alla landsbygdsorter i Trelleborgs kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgare blottade sig för flera barn

En man i Trelleborg åtalas nu för sexuellt ofredande mot flera barn.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:50, 24 november, 2017

Trelleborgare blottade sig för flera barn
Foto: Casper Johansson

En 72-årig man hemmahörande i Trelleborg åtalas nu för att ha blottat sig fö sex stycken barn. Händelsen ska ha inträffat på Dalabadet i slutet maj. Enligt åtalet ska mannen visat sin kön för barnen, något som ska väckt stort obehag.

I förhör nekar mannen till brott.

Händelsen rubriceras som sexuellt ofredande och en tingsrättsförhandling väntas inom en snar framtid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter parkeringsdispyten – kvinna utdelade knytnävsslag

En anmälan om ringa misshandel är upprättad.

Magnus Jansson

Kl.13:22, 24 november, 2017

Efter parkeringsdispyten – kvinna utdelade knytnävsslag
Akrivfoto: Casper Johansson

En kvinna i 55-årsåldern slog till en man i huvudet med knuten näve. Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha fått slaget i huvudet och nu är en anmälan om ringa misshandel upprättad.

Bråket inträffade i västra Trelleborg under torsdagen och ska ha gällt en parkeringsdispyt som även grundar sig i ett par tidigare händelser. Mannen behövde inte uppsöka vård efter efter slaget.

– De är inte helt okända för varandra. Målsägande har blivit utskälld tidigare och har parkerat på en plats som upprört kvinnan. Men enligt mannen så får han stå där för hyresvärden, säger Stefan Pålsson på Trelleborgspolisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vattenavstängning i Trelleborg

Vattnet stängs av för de boende under morgonen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:14, 24 november, 2017

Vattenavstängning i Trelleborg
Foto: Flickr

VA-avdelningen kommer under fredagsmorgonen att utföra ett arbete på vattenhuvudledningen vilket kommer att medföra avbrott i vattenleveransen den 24 november mellan 09.00 och 12.00.

Fastigheterna som drabbas är Östergatan 71 och 77. När vattnet kommer igång kan det förekomma missfärgningar. De boende rekommenderas att spola försiktigt tills vattnet försvinner.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday

Black Friday är här. Med den här guiden kan du reafynda som ett proffs.

Matilda Larsson

Kl.08:06, 24 november, 2017

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday
Foto: Pexels.

I dag är det Black Friday 2017 vilket innebär att många butiker och e-butiker rear ut sina varor under 24 timmar.

Readagen kan jämföras med mellandagsrean och kommer ursprungligen från USA där Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving.

LÄS MER: Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Det är de senaste åren som Black Friday har börjat ta fart i Sverige och ses numera som starten på julhandeln. Som konsument innebär det att man kan göra riktiga fynd inför jul. Därför har bland annat Aftonbladet gjort en guide för vad du ska tänka på när du fyndar under Black Friday:

1. Gör en lista. Börja med att skriva ner vad du skulle vilja köpa.

2. Kolla sedan vilken modell du vill ha och vilka butiker som säljer den.

3. Notera priset minst några dagar före Black Friday för att kunna göra en korrekt jämförelse. Jämför också med priset från utlandet men glöm inte att räkna med frakt och eventuella tullkostnader.

4. Skriv upp dig på butikernas maillistor för att få information före andra. Vissa butiker har också exklusiva reor i deras appar. Kolla vad som gäller för butiken du vill handla i.

5. Följ ditt urval av butiker i sociala medier. Där får du snabbt reda på när reavarorna drar igång.

6. Var ute i god tid när reorna börjar. Vissa sitter redo redan när reorna börjar vid midnatt. Populära produkter tenderar att ta slut snabbt.

7. Var beredd på att kunna slutföra köpet fort. Registera kundkonton i förväg i butikerna du är intresserad av. Hos vissa butiker är varan nämligen inte din förrän du har slutfört köpet vilket innebär att någon annan kan knipa den före dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng