Win win-situation – vad innebär det?

När alla är glada över att någonting har hänt brukar man höra uttrycket ”win win”. Men vad betyder win win egentligen på svenska, och när ska man använda sig av uttrycket? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Läs mer: Kim Wall kan vinna journalistpris efter sin död

 

Vad är en win win-situation?

En win win-situation uppstår när någonting har hänt som alla tjänar på. En win win-situation har även uppstått efter att man genom en lång förhandling kommit överens om någonting som är bra för alla parter. Ett win win-läge är alltid eftersträvansvärt i alla förhandlingar.

Läs mer: Extremism i Trelleborg – finns det?

 

Vad betyder en win win-situation på svenska?

En win win-situation kan översättas till vinn vinn-situation. En annan träffsäker svensk översättning är ömsevinst, som i sin längre form kallas ömsidesvinst. Det går lika bra att använda den svenska översättningen som originalbegreppet. Alla kommer i regel att förstå dig i vilket fall.

 

Exempel på en win win-situation

När du arbetar som försäljare och kunden lyckas pruta aggressivt på en produkt har en win win-situation uppstått om kunden tjänar pengar på affären, och även du som säljare tjänar pengar på affären trots den massiva rabatten. Tumregeln säger: Är alla nöjda är det win win som gäller.

Lämna en kommentar