Nya miljöchefen: "Största utmaningen är flytten av hamnen"

Rima Dauod är ny miljöchef i Trelleborg. Hon ser flytten av hamnen som en stor utmaning. Foto: Privat/Mostphotos.

Rima Dauod kommer närmast från ett jobb som chef på miljöförvaltningen i Malmö.

delningar

Hon heter Rima Dauod, är miljövetare och har jobbat som chef på miljöförvaltningen i Malmö. Nu har hon tagit steget söderut och är sedan en kort tid tillbaka ny miljöchef i Trelleborg kommun. Här vill hon ta ett stort grepp om miljön.

– Jag tycker det är väldigt viktigt med hållbarhet i stort. Jag tror inte enbart på att arbeta med miljöskydd, utan vi måste arbeta brett med hållbarhetsfrågor, både ekologiska, ekonomiska och samhällsmässiga, säger hon.

På sin nya post som miljöchef i Trelleborg kommer hon att fokusera på tillsyn som gynnar samhället och den lilla staden inom de lagar och regler hon har att förhålla sig till. Det innebär bland annat mycket uppsökande tillsyn där de söker upp de verksamheter som inte är lika hårt reglerade i miljöbalken.

– I vissa fall kanske det bedrivs en fasadverksamhet som inte gynnar staden på något sätt och kommer vi åt dem via miljöbalken så är det en framgång. Jag vill även se ett bättre samarbete med statliga myndigheter, som tullen och Naturvårdsverket, säger hon.

Hon kommer närmast från Malmö, men i arbetet utåt ser hon inga större skillnader städerna emellan och utmaningarna i Trelleborg ser hon som en miniatyr av de i Malmö. Men verksamhetsmässigt blir utmaningarna större då hon får ansvar för allt inom miljö, hälsa och livsmedel.

– I Malmö hade jag inte den möjligheten utan jag fick jobba med respektive område åt gången. Nu får jag hela kakan, säger hon.

Vilka utmaningar ser du i Trelleborg?

– Just nu är den största utmaningen flytten av hamnen, om jag tänker på lagstiftning och mitt ansvarsområde. Det är mycket som kommer hända, vilket kommer leda till mycket arbete. Jag tror att hamnen, precis som den i Malmö, är byggd med en hel del utfyllnadsmassor som kanske inte är tillräckligt rena så det kommer behöva göras mycket saneringar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar