6 sätt att förhindra kortbedrägeri

I dagens informationssamhälle är kortbedrägerier vanliga. Men det finns saker du kan göra för att hålla dig säker, vilket vi pratar mer om nedan.

Läs mer: 10 effektiva sätt att hantera SMS-bluffar

 

6 sätt att hålla sitt bankkort säkert

  1. Förvara korten i en rejäl plånbok
  2. Förstör kvitton med ditt kortnummer
  3. Skriv aldrig under tomma kvitton
  4. Ge aldrig ut din kortinformation till någon du inte känner.
  5. Kolla ditt saldo noggrant på internetbanken.
  6. Skriv aldrig ner ditt lösenord

Nedan pratar vi mer om de skyddsåtgärder som precis nämnts i större detalj.

 

1. Skaffa en bra plånbok

Förvara alla värdehandlingar i din plånbok, så att du lättare kan hålla koll på dem. Du ska även se till att förvara plånboken nära kroppen, så att ficktjuvarna inte kan få tag på plånboken lika lätt.

 

2. Förstör gamla kvitton

All dokumentation som innehåller hela eller delar av ditt kortnummer ska förstöras, helst strimlas. Gamla kontoutdrag och dylikt ska inte heller slängas i soporna, då bedragare kan rota igenom soporna och få tillgång till ditt kortnummer.

 

3. Skriv inte under något du inte känner igen

Om någon kommer med ett tomt papper eller ett papper du inte känner igen, ska du välja att aldrig skriva under det. Din underskrift väger tungt i rättsliga sammanhang, och man vet aldrig vad bedragarna hittar på i efterhand.

 

4. Lämna aldrig ut ditt kortnummer

Om någon ringer och ber dig lämna ut ditt kortnummer eller ber dig logga in via Bank-ID ska du alltid säga nej tack, och slänga på luren.

Läs mer: Så fungerar det med polisen i Trelleborg

 

5. Håll koll på ditt nuvarande saldo

Du ska alltid ha koll på hur mycket pengar du har på banken. Då blir det lättare att uppmärksamma om någon drar pengar från ditt konto utan att du har godkänt det.

 

6. Du ska ha din PIN-kod i huvudet

PIN-koden för ditt kort ska du förvara i ryggmärgen, och inte nedskrivet på något papper. Om du förvarar din PIN-kod tillsammans med ditt kort är det en barnlek för en bedragare att ta ut pengar, och i regel täcker inte någon försäkring bedrägerier som skett pga. eget slarv.

Lämna en kommentar