Så vanligt är det med bostadsinbrott

Att få sitt hus länsat av en inbrottstjuv är en olustig känsla. Men hur vanligt är det med bostadsinbrott egentligen – och har det någon betydelse om man bor på en stor eller liten ort?

 

Hur vanligt är det med inbrott i Sverige?

I Sverige är det cirka 15 000 inbrott per år som gäller. Det kan låta mycket, men sanningen är att det inte har varit så här få inbrott sedan 1982. Det är i synnerhet i södra Sverige som antalet inbrott minskat mest. Kävlinge, Lomma och Osby nämns som tre orter med få inbrott.

Läs mer: Så fungerar det med polisen i Trelleborg

 

Det är vanligast med inbrott i storstadskommuner

I kommuner likt Stockholm och Göteborg är det störst risk för att bli utsatt för ett inbrott. I regel är det utländska stöldligor som härjar, som vet exakt vad de letar efter. Det är dessutom ovanligt att någon i stöldligan åker fast. Uppklarningsprocenten för bostadsinbrott ligger bara på 3 procent.

Läs mer: Stöldförsök av choklad på City Gross i Trelleborg

 

Hur mycket tar tjuvarna?

Tjuvarna tar i regel saker för mellan 15 och 25 000 kronor. Elektronik, smycken och kontanter är särskilt värdefulla för tjuvarna. Mobiltelefoner spärras nämligen bara i Sverige och smycken kan de få bra betalt för i sitt hemland, om de säljer till någon som tar emot stöldgods.

Läs mer: Graffitti: Vad är det och vad kostar det samhället?

Lämna en kommentar