Anmälningar ökar mot fastighetsmäklare

Fastighetsbranschen är glödhet, men det är inte bara guld och gröna skogar som gäller för fastighetsmäklare. Rekordmånga mäklare fälls nämligen av FMI, eller Fastighetsmäklarinspektionen. I den här artikeln försöker vi ta reda på varför allt fler mäklare anmäls.

Läs mer: Så fungerar det med bostadsrätt i Sverige

 

Varför anmäls fler mäklare till FMI?

Nästan alla anmälningar behandlar misstanke om att lockpris använts för att trissa upp slutpriset. Den ökade medvetenheten om vad som är rätt och fel har dessutom ökat enligt myndighetschef Gunilla Paulsson på FMI. Även det kan ha bidragit till att fler väljer att anmäla mäklare till FMI.

Läs mer: Så fungerar Boklok | Smarta och prisvärda bostäder

 

Varför fälls inte fler mäklare?

FMI har svårt att få fällande utfall då beviskraven är höga. Lockpriser kan man i regel inte göra någonting åt, och i många fall rör det sig om rena missförstånd mellan mäklare och kund. Men det är alltid en bra idé att anmäla mäklaren till FMI, om man känner att man har fog till det.

 

Hur kan det bli färre missförstånd mellan mäklare och kund?

Om mäklaren tydligt förklarar vilka villkor som gäller är risken för att missförstånd ska uppstå minimal. Men det gäller att mäklaren tar uppdraget på allvar och aldrig tar på sig ett försäljningsuppdrag bara för att tjäna snabba pengar. Det är då misstagen sker.

Läs mer: Jättesatsning i Trelleborg – allt om Projekt Kuststad 2025

Lämna en kommentar