Därför firar vi Halloween

Många är i full färd med att karva pumpor, dekorera husen med spindelnät och planera sin utstyrsel till den stundande festen. Men varför firar vi egentligen Halloween? Här reder vi ut hur det ligger till.

delningar

Halloween kom till Sverige från USA och har under de senaste åren blivit allt mer populärt att fira. Enligt tradition infaller Halloween alltid den 31 oktober men kan firas både innan och efteråt.

Traditionen kom till USA genom immigranter från Irland på 1800-talet. Kvällen den 31 oktober hade Kelterna en fest till dödsguden Samhains ära. Detta var en av fyra kvartalsfester och den firades då sommarhalvåret gick över till vinterhalvår. Natten mellan oktober och november trodde man var fylld av demoner, spöken och andra övernaturliga krafter och därför skulle man tända eld för att rena luften från onda ting. Något som påminner mycket om att vi i Sverige eldade under valborgsnatten.

Lite senare kom traditionen med att gröpa ur rovor, sätta ljus i dem och sedan tända eld på ljusen. Detta är alltså bakgrunden till varför vi idag gröper ur pumpor vid halloween.

  Foto: Pixabay

De irländska emigranterna tog med sig traditionen till USA där den blandades med redan existerande traditioner. Det hela utformades snabbt till barnens högtid då de hade chans att skämta med de vuxna.

Det tog fram till 1990-talet innan Halloween-firandet letade sig in i de svenska hushållen. Det engelska uttrycket ”trick or treat” har översatts till ”bus eller godis” och många unga och vuxna engagerar sig årligen i allt vad Halloween innebär. Att karva en pumpa, inhandla läskigt godis och pynta hemmet med en och annan spindel blir allt vanligare, framför allt hos barnfamiljer.

 

Foto: Pixabay

I Sverige firar vi även Alla Helgons dag, som infaller första lördagen i november. Alla Helgons dag blandas ofta ihop med Halloween, och det är kanske inte så konstigt. Ordet Halloween kommer nämligen från ”All-Hallow-Even” som betyder Alla Helgons afton. Även om det finns uppenbara likheter mellan de båda dagarna ska de inte förväxlas med varandra.

Källa: www.nordiskamuseet.se, www.hogtider.wordpress.com

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar