Varningen: Tänk på det här när du köper julbelysning

Foto: Mostphotos/Frugan.

Här är sakerna du bör veta innan du köper lampor och belysning inför jul.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Snart är det advent och julbelysning lyser upp våra hem. Redan nu kan man se i fönstren att de första julentusiasterna har börjat plocka fram sin belysning. Men hur säkra är egentligen dina ljusslingor?

Elsäkerhetsverket deltar i ett internationellt projekt där ljusslingor som kan köpas via näthandel granskas. Myndigheten går nu ut med vad du bör tänka på när du ska köpa julbelysning.

– Innan du går vidare till varukorgen på skärmen finns det några saker du som konsument kan göra för att få lite mer koll på vilken ljusslinga du köper. Det allra första du kan göra är att ta reda på vilket företag du handlar av, säger Per Samuelsson, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

Redan där har du gjort en första viktig koll, att hitta tydliga kontaktuppgifter och i vilket land företaget är registrerat i. All julbelysning är inte gjord för våra uttag med 230 V.

Nästa steg är att kolla CE-märkningen. Om produkten inte har ett CE-märke garanterar inte tillverkaren heller att den är säker att använda. Alla elektriska produkter som ska användas utomhus ska ha en IP-klassning 44 eller högre. Detta för att den ska tåla väta och kyla.

Om du är ute i julhandeln kan du vrida på produkten själv och bilda en uppfattning, men kraven på produkten är desamma oavsett var du köper den – på nätet eller i butik.

– Detta blir svårare med handel på internet, men som konsument bör du ställa samma krav på julbelysningen som i en fysisk butik. Finns inte informationen, eller är svår att hitta, kanske du bör titta på andra återförsäljare eller produkter, säger Per Samuelsson.

Elsäkerhetsverkets tips:

1. Kontrollera produkten. Har den CE-märkning? Märkdata? Har den svensk stickpropp? Finns det bruksanvisning på svenska eller annat språk du förstår?

2. Kontrollera säljaren. Är företaget seriöst? Fungerar kundtjänst? Är erbjudandet för bra för att vara sant?

3. Undvik privatimport om du inte är säker på produkten. Då gäller särskilda regler för tull och avgifter och du måste själv som konsument säkerställa att produkten uppfyller alla krav på säkerhet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar