VARNINGEN: Här är bedragarnas nya tillvägagångssätt

. - Foto: Matilda Larsson

Så försöker de lura dig på stora summor pengar.

Du och 5 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

På senare tid har polis informerat att man aldrig ska lämna ut information när banken ringer. Tidigare har denna typen av bedrägerier främst drabbat äldre men nu har bedragarna riktat in sig på en ny målgrupp, och ett ny tillvägagångssätt. Detta skriver Expressen.

– Allmänheten har blivit betydligt mycket bättre på det men i stället har de börjat ringa från ”polisen” men också betaltjänstleverantörer, säger Lotta Mauritzson, expert vid polisens nationella bedrägericenter till tidningen.

Istället för äldre riktar bedragarna nu istället in sig på 90-talister. Ofta använder bedragarna sig av så kallad "spoofing", som gör att ”rätt” telefonnummer visas på mottagarens telefon. De ber sedan offret att legitimera sig med bank-ID.

– Får du ett samtal som du inte förväntar dig ska du absolut aldrig lämna ut bank-ID. Polisen ringer aldrig och ber dig legitimera dig, säger Lotta Mauritzson.

Den här typ av bedrägerier blev ett fenomen under 2017 och sedan dess har polisen fått in över 6000 anmälningar.

– Anledningen till att de här brotten är prioriterade är att många har blivit av med sitt livsbesparande, säger Lotta Mauritzson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar