Varnar för vanliga läkemedlet: "Om folk kände till riskerna..."

Genrefoton: Mostphotos.

"Vi avråder från användning", säger läkaren Björn Ericsson på läkemedelskommittén i Region Gävleborg till Hela Hälsingland.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det populära läkemedlet Voltaren är en smärtstillande gel som används av många vid muskelvärk och sportskador. Läkemedlet säljs receptfritt på svenska apotek och innehåller det verkande ämnet Diklofenak.

Nu går dock läkemedelskommittén i Region Gävleborg ut med en varning för den vanliga gelen.

– Vi avråder från användning av den här gelen. Den har en högst begränsad nyttoeffekt. Men framförallt är den farlig för miljön, säger familjeläkaren Björn Ericsson, som är ordförande i kommittén, till tidningen Hela Hälsingland.

Diklofenak har varit klassad som miljögift i Sverige sedan millenieskiftet. Bland annat riskerar det att förgifta fiskar då ämnet inte kan filtreras ut i avloppsreningsverken vilket gör att det hamnar i vattendragen.

Enligt Svenskt Vatten räcker en tub Voltarengel till att förstöra vatten motsvarande 100 stycken 25-metersbassänger, vilket UNT tidigare rapporterat om.

Enligt Björn Ericsson är det ynka fyra procent av läkemedlet som tas upp av huden, resten tvättas bort. Alltså blir effekten av medicinen väldigt liten, medan miljöpåverkan blir väldigt stor.

– Om folk kände till riskerna med det här preparatet skulle de inte köpa det, säger han till Hela Hälsingland.

Tillverkaren av Voltaren, GlaxoSmithKline, tillbakavisar kritiken. Enligt företaget är läkemedlet godkänt i både Sverige och internationellt med väldokumenterade effekter.

– När det gäller miljökonsekvenser kan det i dag vara svårt att förespråka användningen av alternativa produkter eftersom deras risk för miljön inte alltid har blivit fullständigt bedömd, vilket gör det svårt för patienten att kunna fatta ett välinformerat beslut. För att använda läkemedel på ett hållbart sätt, både för patient och miljö, ska man alltid använda rätt dosering, inte behandla oftare eller längre än nödvändigt och alltid återlämna överblivna läkemedel till apoteket, skriver Helena Bladh, läkare och medicinsk expert hos företaget i en kommentar till tidningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar