Vännerna cyklar från Kilpisjärvi till Trelleborg – för att tala om självmord

Kristina Pettersson och Monica Engström ska cykla 208 mil genom Sverige för att få fler att våga prata om självmordsproblematiken i Sverige. Bakgrunden är att Kristina Petterssons son tog sitt liv för fyra år sedan. "Vi vill göra detta för att hedra min sons minne" säger hon.

delningar

Under måndagen startade Kristina Pettersson och hennes vännina Monica Engström sin färd mot Trelleborg och Smygehuk. Vännerna cyklar för att uppmärksamma problemen med självmord och att få vågar tala om dem. Något som Kristina själv är smärtsamt medveten om.

– Min son tog sitt liv den 14 juni 2013. Det kom helt oväntat. Vår familj har aldrig tidigare drabbats av självmord och vi förstod ingenting. Sedan har vi tänkt att vi vill göra något till hans minne och kanske hjälpa andra, säger Kristina Pettersson och fortsätter.

– Jag har länge tänkt att jag ville genomföra ett cykellopp genom Sverige men min man vägrade och det är svårt att få med sig någon. Men jag har en väninna som nappade, säger Kristina Pettersson.

Genom att lyfta samtalet självmord vill hon att fler ska våga prata med varandra för att se tecken på om man mår dåligt. Under resan hoppas hon träffa många människor för att sprida information om problematiken. Just att inleda samtal om problemen är vi väldigt dåliga på i Sverige menar hon.

– Fler behöver uppmärksamma självmord. Vi måste våga prata om hur vi har det. När man pratar med folk kommer det nästan alltid fram att de känner någon som har tagit sitt liv. Så vi måste lyfta problematiken för dem som är kvar. Min son hade fyra barn. Det är många runt omkring som drabbas och det måste vi uppmärksamma.

Resan startade i Kilpisjärvi under måndagen och ska ha etappstopp i Gällivare, Jokkmokk, Sorsele, Vilhelmina, Östersund, Orsa, Lindesberg, Ödeshög, Jönköping och Hässleholm innan de går i mål i Smygehuk utanför Trelleborg den 29 juli.

Under cykelturen genomförs även en insamling till organisationen Suicide Zero, där målet är att samla in 100 000 kronor.

 

Kristina och Monicas resa genom Sverige:

Start i Kilpisjärvi som ligger på den svenskfinska gränsen.

Stopp 1. 17/7 Gällivare 292 km.

Stopp 2. 18/7 Jokkmokk 94 km.

Stop 3. 19/7 Sorsele 233 klm.

Stopp 4. 20/7 Villhelmina 139 km.

Stopp 5. 21/7 Östersund 223 km.

Stopp 6. 22/7 Orsa 293 km. + 23/7 Vilodag.

Stopp 7. 24/7 Lindesberg 223 km.

Stopp 8. 25/7 Ödeshög 193 km. Vid Gränna så blir det ett följe av cyklister ner till Huskvarna / Jönköping.

Stopp 9. 26/7 Jönköping 64 km. 27/7 Vilodag.

Stopp 10. 28/7 Hässleholm 220 km.

Stopp 11. 29/7 Slutmålet är Smygehuk.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar