Laddar

Utbudet av bostadsrätter ökar i Skåne: ”Påverkar priset”

Efter en lång tid med lågt utbud på bostadsmarknaden har trenden nu vänt. Enligt experterna innebär det en bra position för köparen.

delningar

Hösten har kommit till Sverige och många svenskar letar nytt boende. Enligt en ny undersökning av SBAB och Booli är utbudet ovanligt högt på bostadsmarknaden.

– Det verkar som om den långa perioden av ett litet utbud nu förbytts till något annat. Siffrorna visar med tydlighet att inte bara nyproducerade bostadsrätter ökat utan att antalet bostadsrätter till salu i det befintliga beståndet gradvis ökat. Efter en lång period med litet utbud är nu situationen den motsatta på bostadsrättsmarknaden. Ett större utbud ger inte bara mer att välja på för köparna, det kan också påverka både pris och förmedlingstid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

I Skåne är det främst på begagnatmarknaden som utbudet är större. I september fanns det 2 672 begagnade bostadsrätter till salu jämför för 1 816 året innan. Över antalet annonser för nyproduktion ökar från 1 499 till 1 719. Något som gynnar köparen menar experterna.

– Efter en lång period med litet utbud är nu situationen den motsatta på bostadsrättsmarknaden. Ett större utbud ger inte bara mer att välja på för köparna, det kan också påverka både pris och förmedlingstid, säger Claudia Wörmann.

 

Relaterade artiklar