Ungdomsgäng tar över biblioteket: ”Vågar inte gå dit längre”

Efter att polisen ökat bevakningen av det ungdomsgäng som härjat i Stadsparken, har ungdomarna förflyttat sig till biblioteket. Där skapar de nu stor oro bland barnfamiljer. "Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar" säger en av småbarnsmammorna.

delningar

Bråk och stök bland ungdomsgäng på barnavdelningen på biblioteket. Det är en verklighet som en småbarnsmamma hemmahörande i Trelleborg vittnar om. Problemen har blivit så pass stora att hon inte längre vågar åka dit med sin son, eftersom hon är rädd att han ska skadas.

Det var i förra veckan som kvinnan var inne på biblioteket när 10-15 ungdomar började skapa oro bland besökarna.

– Allt började med att de satt borta vid ett bord och skrattade och skrek. Sedan började de ringa till personer de kände och de blev fler och fler. Till slut hörde jag att några pratade om att de skulle ”göra upp” med varandra. För mig låter det som att de vill ha något typ av slagsmål. Jag vet inte om de menade inne på biblioteket eller utanför, men det blev en väldigt tryckt stämning där inne, säger kvinnan och fortsätter.

– Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt i hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle.

Kvinnan bestämde sig för att snabbt lämna platsen. På vägen ut mötte hon polisen som kallats till platsen. De senaste dagarna har hon varit väldigt upprörd och hört av sig till såväl polis som politiker om problemen på biblioteket.

– Efter några svar fick jag reda på att det redan varit problem på biblioteket. Då känns det fruktansvärt att man inte kan läsa det någonstans. Jag hade aldrig gått dit med min son om jag visste att det varit stora problem redan tidigare under veckan.

Hon betonar att polisen har varit väldigt hjälpsam i samtalen, men att få politiker velat lyssna på henne. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna har velat prata med henne om hennes upplevelser. Samtidigt kan ingen ge svar på vad som tidigare hänt på biblioteket och varför det inte kommit fram tidigare. Nu hoppas hon att fler ska reagera och att det blir en snabb lösning på problemet.

– Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar. Jag har försökt få till ett möte men fick till svar att det redan diskuterats om problemen, ändå vet man som medborgare ingenting. Jag vet att det är omöjligt att vara helt trygg överallt hela tiden. Men det här är en kommunal verksamhet inom fyra väggar. Där borde det här inte få pågå.

Kommunpolisen Mats Rindborn Grahl är väl bekant med problemen på biblioteket och menar att det är ungdomsgäng som brukar härja i Stadsparken, som nu tagit med sig problemen in.

– Från polisens sida ser vi väldigt allvarligt på de här problemen. Det rör sig om ett ungdomsgäng som har fått fäste i Stadsparken och Generationsparken, där de varit mycket bråk och oväsen. Vi har haft patruller som avhyst dem därifrån och nu tror de att de fått en fristad på biblioteket, säger Mats Rindborn Grahl och fortsätter.

– Jag delar helt hennes uppfattning om att det här är oacceptabelt. På biblioteket ska man inte behöva oroa sig för den här typen av problem.

Vad gör ni konkret från polisens sida? – Alla som befinner sig i yttre tjänst ska när det finns möjlighet patrullera vid Stadsparken, Generationsparken och vid biblioteket för att upprätthålla ordningen. Sedan har vi inte tyvärr resurserna för att ha en patrull på plats hela tiden, säger han och fortsätter.

– Vi för samtal tillsammans med kommunen, biblioteket och vaktbolag om hur vi kan lösa situationen. Vi har väktare på plats men tyvärr har inte de allt för stora befogenheter. Just nu tittar vi på möjligheten att plocka in ordningsvakter i stället. Hittills har vi jagat bort problemen och sedan kommer de tillbaka. Vi kommer behöva gå in med tyngre åtgärder och börja lagföra brotten via polisanmälningar.

Hur stort är det här ungdomsgänget vi pratar om? – Det rör sig om 30-50 personer i olika konstellationer. Vi talar inte om ungdomar som är inblandade i den grövsta kriminaliteten, men ett flertal som finns i riskzonen. Det handlar om personer inblandade i bråk, som för oväsen och vi har fått tips om att det försegår narkotikaförsäljning bland dem, säger Mats Rindborn Grahl.

Fotnot: Kvinnan i texten har valt att vara anonym.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar