Undersökning visar: Så jämställda är lantbruksföretagen

Foto: Arkiv.

"Viktigt att vi jobbar för ökad jämställdhet", säger Sven-Erik Hammar, ordförande i LRF:s Jämställdhetsakademi.

delningar

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har i en undersökning tittat på hur jämställda företagsledningarna är i det gröna näringslivet – det vill säga företag med basen i jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö.

I undersökningen frågas om vilka som styr företaget i praktiken. Resultatet visar att i 46 procent av företagen i det gröna näringslivet är det minst en kvinna med och leder och styr företaget.

– Vi vill att ännu fler ska se möjligheter att verka inom det gröna näringslivet och det är viktigt att vi tar tillvara all potential som finns – hos både kvinnor och män. Därför är det så viktigt att vi jobbar för ökad jämställdhet inom det gröna näringslivet, med bra kultur, schyssta normer och likvärdiga möjligheter för kvinnor och män, säger Sven-Erik Hammar, ordförande i LRF:s Jämställdhetsakademi.

Undersökningen visar också hur det ser ut inom olika branscher i det gröna näringslivet.

Störst andel av företag med kvinnor i ledningen finns inom mjölk, ägg, trädgård, får, livsmedelsförädling, turism, häst och biodling.

Minst andel kvinnor i ledningen har företagen inom entreprenad, spannmålsodling, sockerbetor och oljeväxter. Men även inom dessa branscher är det 25-35 procent av företagen som har minst en kvinna i ledningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar