Laddar

Trelleborgskillens succé: ”Är självlärd”

Det började som en hobby. Nu driver han ett snickeri på heltid i Trelleborg. "Efterfrågan är extremt stor".

delningar

Sedan augusti förra året driver Henrik Lindell, 25, H.L Finsnickeri & Möbeldesign i Trelleborg på heltid.

För fyra år sedan började snickeriet som ett fritidsintresse.

– Det började som en hobby. Sedan insåg jag att efterfrågan fanns och med hjälp av Arbetsförmedlingen så startade jag mitt eget företag, säger Henrik Lindell.

Henrik Lindell har fullt upp inför jul och det är framförallt hög efterfrågan på Henriks egendesignade möbler.

– Många ska ha soffbord och matbord nu till julfirandet. Var och varannan visar en bild och sedan får jag rita, skissa och designa. Det är det roligaste.

Henrik Lindell är självlärd när det gäller snickeriet och har inte gått någon utbildning inom varken snickeri eller trähantverk.

– Jag har lärt mig genom att göra misstag. Jag började med att tillverka möbler till mig själv. Jag funderade på att gå i skola men insåg att jag lärde mig så mycket mer själv. Jag använde hellre internet än skolan, säger Henrik Lindell.

Att börja tillverka egna möbler var ett medvetet val ur en konsumtionsaspekt.

– Vi lever i ett köp, slit och släng- samhälle. Jag ville tillverka något som håller och det har jag alltid velat göra.

Vad skulle du säga gör ditt företag unikt? – Tillverkningsmetoden, val av material och ytbehandlingar. Jag gör allt på mitt eget sätt. Hade jag gjort det i skola så hade jag gjort det efter deras sätt och tänk. Nu har jag gjort efter mitt egna och det uppskattas av kunderna.

Vad är det svåraste med att driva ett snickeri? – Efterfrågan är extremt stor. Jag hade kunnat ha minst fyra, fem anställda om folk inser arbetet man lägger ner. Men människor vill ha Ikea-priser till exklusiva möbler. Det är det svåra, att nå ut och visa.

Vad är det roligaste med att driva ett snickeri? – Att slippa vara beroende av andra. Det är det absolut roligaste. Att få göra allt själv, avslutar Henrik Lindell.

 

Om Henrik Lindell:

Ålder: 25 år. Bor: Trelleborg. Familj: Sambo. Intressen: Umgås med familj och sambo. Webbsida: http://www.hlmobeldesign.se

 

 

Relaterade artiklar