Laddar

Trelleborg gör jättelyft i ny mätning: ”Vill högre”

Årets undersökning kring företagsklimatet är glädjande för Trelleborg som tar hela 67 placeringar. Trots det är man långt från toppen.

delningar

Under tisdagsmorgonen presenterades den nya rankingen av Sveriges kommuner när det gäller företagsklimatet. Trelleborgs kommun är en av de som lyfter sig mest av landet kommuner i listan, hela 67 platser.

– Det är ett rejält lyft för Trelleborgs del, vilket är glädjande, säger näringslivschefen Ulf Bingsgård om den nya rankningen.

Vad beror det här stora lyftet på? – Det finns många olika faktorer som avgör. En del i förklaringen är politikernas satsning på att tillsätta en näringslivschef. Det är viktigt att vi är ute och träffar och talar med företagen och får höra vad de behöver för att utvecklas.

Trots det glädjande lyftet är Trelleborg bara rankat på plats 170 i landet. Ulf Bingsgård menar att man inte ska nöja sig med den platsen utan att man siktar uppåt.

– Vi ska absolut inte nöja oss med att vara här, men det är ett tecken om att vi är på rätt väg. Målet är att vi ska ner på en tvåsiffrig placering. Sedan tar det lite tid att påbörja det här arbetet, men jag hoppas vi kan vara där om ett till två år.

Ystad kommun går starkt i undersökningen och hamnar på en 25:e plats. En förebild för Trelleborg som menar att förklaringen ligger i att de anställde en näringslivschef betydligt tidigare.

– De har haft en näringslivschef under en längre tid. Det innebär att de hunnit med fler företagsbesök och därmed haft fler dialoger med företagen. Sedan vet jag att de har en företagslots som vi också försöker att få på plats. Man ska ha i åtanke att vi i Trelleborg är väldigt nya i det här projektet och vi skapar fortfarande struktur och samlar inspiration från andra kommuner.

 

Med vind i seglen hoppas Ulf Bingsgård nu på en ny klättring till nästa år.

– Vi ser en allmänt positiv utveckling i Trelleborg med signalerna om Kuststaden och flertaget byggprojekt i kommunen. Det skapar en regional nyfikenhet som också gynnar företagen.

 

Ranking över kommunernas företagsklimat:

1. Solna 2. Sollentuna 3. Nacka 4. Härryda 5. Danderyd

14. Vellinge 25. Ystad 72. Skurup 153. Malmö 167. Svedala 170. Trelleborg

Relaterade artiklar