Trelleborgs fullmäktige blir allt äldre

Sveriges ledamöter i kommunfullmäktige blir allt äldre. - Foto: Mostphotos

"De yngre har ett nytänkande som behövs".

delningar

En tid har gått efter valet och 2 700 personer har valts in som ledamöter i kommunfullmäktige i landets 290 kommuner. Men våra invalda representanter blir allt äldre, rapporterar Dagens Samhälle.

Sedan 2014 har medelåldern på landets ledamöter ökat från 50,9 till 52,3 år och den växande gruppen är de ledamöter som är 65 år eller äldre. Efter valet tillhör drygt var femte ledamot den kategorin. I Trelleborg är ledamöterna ännu äldre – medelåldern på kommunfullmäktiges ledamöter är nämligen 55,1 år.

Sverigedemokraterna har flest mandat i kommunens fullmäktige och Anita Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Trelleborg, skulle önska att det fanns ett större politiskt intresse bland de unga.

– Vi hoppas på fler unga på fullmäktigelistan till 2022 och det kommer vi jobba för, säger hon.

För det egna partiets del är hon ganska nöjd med den åldersmässiga fördelningen och säger att fyra av de tio mandaten innehas av yngre människor.

– Det allra bästa är en blandning av åldrar. De yngre lär av de äldre. De äldre har erfarenheten och kunskapen och de yngre har ett nytänkande som behövs, säger hon.

Hur arbetar ni inom partiet för att föryngra fullmäktige?

– Vi har Ungsvenskarna som jobbar med att få in yngre och att få dem intresserade av politik.

I landet som helhet har de yngsta röstberättigade medborgarna, de i åldrarna 18-21 år, drygt en procent av uppdragen i kommunfullmäktige. Under förra årets mandatperiod låg den siffran på nära två procent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar