Laddar

Trelleborgarna startar löparföretag: ”Ska bli Sveriges största”

Efter en tuff tid och ett tragiskt besked blev löpningen en räddning för makarna Ekenstierna. Nu vill de att hela landet tillsammans ger sig ut och springer.

delningar

Året var 2011 och trelleborgarna Petra och Marcus Ekenstierna möttes av ett chockbesked; Petra hade drabbats av livmoderhalscancer. Hon lyckades besegrade sjukdomen men cellgifter, strålbehandling, operation och beskedet att hon inte längre kunde få barn lämnade henne nedbruten, både fysiskt och psykisk.

Petra och maken Marcus började ta tag i hälsan med regelbundna gymbesök och joggingpass och det blev något av en räddning för dem. Snart skulle livet också ta sig en helt ny vändning.

– Vi blev helt inbitna löpare och det blev en rehabilitering för oss att springa och prata lite tillsammans. Vi märkte att det inte tog utan att det istället laddade energi, fast vi inte var i skick för det. Vi var helt nybörjare, berättar Petra.

Ungefär för ett och ett halvt år sedan kom de på att det här var något de ville göra med andra och kom då i kontakt med Kustjoggarna i Trelleborg. Det familjära och det icke resultatinriktade sättet att springa blev något de ville göra med fler och mycket, mycket mer.

Löparföretaget Sweden Runners registrerades men det var inte förrän paret Ekenstierna kom in på en utbildning som fjäll- och äventyrsledare i Älvdalen som verksamheten verkligen kom igång.

– Vi gick i ett ekorrhjul innan, vi hade bra jobb och villa men fick inte tid över till annat. När vi sprang med annat folk en eller två gånger i veckan var det den enda glädjen vi hade.Under resten av tiden var det fullspäckad schema, ett som vi själva hade skapat, berättar Marcus.

Idéen i företaget går ut på att motionsgrupper tillsammans kommer träna löpning, ledda av instruktörer. Just nu finns fem ledare i Skåne och en första grupp nybörjare ska i Trelleborg börja träna redan i maj under namnet Begin2Run

– Du behöver aldrig ha tagit ett löpsteg innan, vi bygger från grunden, säger Marcus.

– Det kommer vara anpassat för alla, du som kan jogga i två kilometer kommer kunna vara i samma grupp som den som har joggat milen. Vi ska se till att det är utformat så att alla känner sig berikade efter slutet av passen, fortsätter han.

Petra menar att de som säger att löpning inte är till för dem är de som har försökt börja på för hög nivå för att se ha blivit för trötta och slutat.

– Då har de gått ut och joggat i tre, fyra minuter och inte orkat mer. ‘Nehe, det var inget för mig, jag har för stora höfter, är för tung, har inte en löparform’. Det man inte hade tänkt på då var att det var för högt tempo under de fyra minuterna.

– Alla har helt olika förutsättningar och olika startskott.

Träningen i Sweden Runners kommer inte handla om tider. Frågan som ställs kommer aldrig vara om hur snabbt det gick, bara om hur det kändes. Hälsan, upplevelsen och gemenskapen sätts i fokus, menar Marcus som har högt uppsatta mål för det unga företaget.

– Vi kommer starta upp löpargrupper i Trelleborg, Svedala, Malmö och sedan uppåt i Sverige. Vår kärna kommer vara i Skåne och sedan kommer vi bygga vidare, säger han.

– Vår vision med Sweden Runners är att vi ska bli Sveriges största och gladaste löparsällskap men det är under en fem-, sex-årsperiod vi tänker oss.

Relaterade artiklar