Laddar

Trelleborgaren slåss om en plats i Eurovision Song Contest

På lördag tampas en trelleborgare om en plats i Eurovision. Men det rör sig inte om Melodifestivalen utan den slovenska versionen EMA. "Det hade varit jättestort för mig att få representera Slovenien" säger artisten Marina Mårtensson.

delningar

I Eurovision Song Contest har Slovenien inte klassats som någon stormakt. Nationen har som bäst en sjundeplats under 2000-talet. Men kanske kan en trelleborgare komma att ändra på den saken. Marina Mårtensson som är född i Trelleborg tävlar på lördag i den slovenska uttagningen till Eurovision, med sin låt ”Blizu”, sångerskan har med andra ord kommit en lång väg sedan tiden i Sveriges sydligaste stad.

– Jag bodde i Trelleborg fram till jag var fem år gammal. Då flyttade jag till Österlen. Jag minns att en av mina första uppträdanden var under en talangjakt i Trelleborg. Jag har väldigt fina minnen därifrån.

Marinas mamma och morföräldrar kommer från Slovenien. Så efter att ha släppt skivor i både Sverige och Japan bestämde hon sig för att lära sig mer om sina rötter. En resa som förändrade hennes liv.

– Tanken var att jag skulle åka ner hit i tre månader, men under de månaderna hände allt som jag sökt efter. Jag hittade mig själv här. Jag fick spelningar och allting flöt bara på. Sedan dess har jag skapat en karriär här.

Hon är en populär sångerska i landet men är en nykomling i EMA, som den slovenska versionen av Melodifestivalen heter.

Hur stort är Eurovision i Slovenien?  – Det är inte lika stort som i Sverige, men det är den största musiktävlingen i landet och det är många som tittar. Det har inte gått jättebra rent historiskt men jag tror att Slovenien är en framtida vinnarnation. De satsar väldigt mycket på tävlingen, framför allt med snygga produktioner, säger Marina Mårtensson och fortsätter.

– Det hade varit jättestort för mig att få representera Slovenien i Eurovision. Jag hade ärligt talat aldrig några tankar på att jag skulle vara nära på att få göra det. Men nu hoppas jag verkligen att de skulle gå vägen. Jag skulle vara så stolt om jag fick representera det här landet.

 

Foto: Dean Grgurica

Kan du berätta lite om låten? – Låten är en dikt som är skriven av en vän till mig. För mig handlar den mycket om min relation till min mormor som nyligen gick bort. Låtens titel ”Blizu” betyder nära. Den är en väldigt hoppfull låt och handlar om att även om någon är långt borta så är drömmarna och minnena nära. Jag gör den tillsammans med mitt band här och oavsett hur det kommer att gå kommer vi att spela den länge i vår repertoar.

– Skulle vi inte ta oss vidare har jag i alla fall fått en jättebra erfarenhet. Det är så klart väldigt speciellt att stå på scen inför väldigt mycket folk och visa upp sin musik.

Vad tror du om dina chanser att vinna? – Jag tror att jag har en chans faktiskt. Men vi får se hur det går. De andra bidragen som är med är också väldigt bra.

Den slovenska uttagningen avgörs lördagen den 24 februari.

 

Relaterade artiklar