Topplista: Här är ljuden som gör oss allra gladast

Dr Thomas Lagö, ljudexpert. Foto, vänster: Matilda Larsson. Pressfoto, höger: If.

Är du på dåligt humör? Då kan ljud vara det som får dig att må bättre igen.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En riktigt bra låt som kommer på radion kan få vem som helst på gott humör och en god väns skratt är ofta smittsamt, eller hur?

En ny rapport från Goodyear visar att hela nio av tio svenskar anser att ljud kan få dem att må bra och var tredje svensk uppger att de ofta mår bra tack vare ljud.

Det som får flest att känna sig lyckliga är musik de tycker om, tätt följt av en knastrande brasa och bruset från vågor.

Musik är dessutom uppskattat under en bilfärd. Hela 62 procent uppger att musik eller radio är det ljud de föredrar under en bilfärd. Nästan varannan svensk uppger att ljudet från en knastrande brasa eller vågornas brus också får dem att må bra.

Det som inte verkar ha lika god effekt på svenskarnas humör är ljudet av ett sms eller en notis på telefonen. Endast två procent uppger att det kan få dem att må bra.

– Det finns två aspekter att ta i beaktning när man funderar kring varför en typ av ljud gör en lycklig. Dels så handlar det om hur ljudet faktiskt låter och hur vi tar emot det rent fysiskt, men framförallt handlar det om den psykiska aspekten. Att musik hamnar i toppen på denna lista är föga förvånande, och det är just för att en specifik låt man gillar ofta kan förknippas med en speciell känsla, upplevelse eller ett tillfälle, säger Dr Thomas Lagö, ljudexpert.

Var tredje kvinna uppger att skrattande barn eller bebisar får dem att känna välmående. Bland männen skänker barn- eller bebisskratt lycka till drygt var femte man.

Där männen sticker ut positivt jämfört med kvinnor är istället motorljud, 13 procent uppger att det kan få dem att må bra. Samma siffra bland kvinnor är endast två procent.

– Ljud är onekligen en stor del av vår vardag, inte minst ljud i bilen. Därför arbetar vi som däcktillverkare ständigt med att utveckla tystare däck för en mer komfortabel åktur, säger Sofia Koski, nordisk marknadschef på Goodyear.

Vilka ljud får dig att må bra?

1. Musik som du tycker om

2. En knastrande brasa, vågornas brus

3. Fågelkvitter

4. Rösten hos någon du tycker om

5. Trädens sus i vinden, en spinnande katt

6. Skrattande barn/bebisar

7. Smattret från regn mot fönstret

8. Ljudet av smattrande regn

9. Knarrande snö under fötterna

10. Kaffebryggarens puttrande

Vilket ljud föredrar du under en bilfärd?

1. Musik/radio

2. Ljudbok/podcast

3. Pratande passagerare

4. Ljudet från vägen och trafiken

5. Motorljudet

Källa: Goodyears rapport "Ljud på väg".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar