Laddar

TFF har inte ekonomin för att spela i allsvenskan

Om Trelleborgs FF står för en bragd mot Jönköping så står klubben för sin nästa utmaning. Klubbens ekonomi håller inte för allsvenskan i nuläget och Vångavallen är i för dåligt skick. Men klubbens ordförande är lugn. "Det finns gott om tid" säger Torbjörn Jönsson.

1 person har regerat på denna nyheten

delningar

På onsdag ställs Trelleborgs FF mot Jönköping Södra i ett kval till allsvenskan. Men det är inte bara rent sportsligt som det är en utmaning. Skulle TFF gå upp väntar också en stor ekonomisk utmaning.

För ungefär ett år sedan skrev TFF:s dåvarande ordförande Per-Anders Abrahamsson ett öppet brev till kommunen. Där skrev han bland annat att TFF inte har ekonomin för att spela Superettan utan kommunens hjälp. När de nu står inför allsvenskan är utmaningen ännu större.

Har Trelleborgs FF ekonomin för att spela i allsvenskan? – Nej, inte som det ser ut nu. Vi måste skapa mer intäkter i form av sponsorer och självklart hoppas vi att kommunen ska gå in som en av de stora sponsorerna, säger TFF:s nya ordförande Torbjörn Jönsson. 

Sedan brevet publicerades har samtalen och samarbetet med kommunen förbättras enligt Torbjörn Jönsson. Bland annat har Trelleborgs FF, Trelleborg Pirates och Pingvin Rugby fått elitstöd.

 

Foto: Christian Örnberg 

Ett annat problem är arenan. I nuläget är inte Vångavallen godkänd för spel i allsvenskan. Eftersom kommunen står som ägare till arenan är det deras uppgift att se till att den håller rätt nivå. Men det är ingenting som oroar Torbjörn Jönsson.

– Vad jag har hört så krävs det en del upprustningar av arenan. Bland annat bättre belysning. Men som entreprenör känner jag att det borde hinnas med tills en eventuell allsvensk start. Det finns gott om tid om vi fixar platsen nu i veckan.

Arenaproblemen har ställt till det för andra klubbar i Sverige. AFC United fick flytta till Eskilstuna för att kunna spela allsvensk fotboll. Nu letar även nykomlingarna Dalkurd efter en ny hemmaarena, även utanför Borlänge. Liknande rykten har omgärdat Trelleborgs FF.

Så sent som i april sa företrädare för Trelleborgs huvudsponsor Mellby Gård att klubben kan lämna staden. Nu oroar sig vissa supportrar för att klubben skulle behöva spela hemmamatcherna i till exempel Malmö. Men så långt ska det inte behöva gå menar Torbjörn Jönsson.

– Visst finns det en risk för det men jag skulle bli oerhört förvånad om kommunen låter det ske. I nuläget jag ser ingenting som ska behöva äventyra att vi inte skulle spela på Vångavallen i allsvenskan, säger Torbjörn Jönsson.

Relaterade artiklar