Laddar

Tänk på hunden i sommar

Under årstiden av grillningar, badturer och värme finns många inslag som kan vara direkt dödliga för din hund. Har du koll på alla?

delningar

Människans bästa vän hunden är en fantastisk varelse. Det är också en varelse som behöver uppsikt och som kan bli extra utsatt för farliga åkommor under sommaren.

Maten Att låta hunden få det sista på glasspinnen eller grillspettet kan göra den väldigt glad, men tänk på att flisor från träpinnarna kan sticka hål på både magsäck och tarm om hunden får i sig det.

Likadant med  tillagade fågel-, fläsk och fiskben. Även de kan splittras och bli mycket vassa, och hamnar de i magsäcken kan det innebära akuten.

Ett vanligt grilltillbehör är majskolven, men hundägare bär se upp. Om hunden får i sig en bit majskolv sätter den sig som en propp i tarmen, och den enda räddningen för hunden är operation.

Värmen Lämna aldrig hunden i bilen och ha alltid med friskt vatten när ni åker bil. Får hunden värmeslag kan det leda till döden och att endast öppna ett fönster åt hunden räcker inte. Är det 20-22 grader utomhus blir det snart 85 grader inne i bilen.

Om din bil inte har luftkonditionering bör ni undvika långa bilresor när det är som allra varmast.

Betten Gå dagligen igenom hunden i jakt på fästingar och för att hålla koll på hundens hud. Bett och sår från insekter kan utvecklas till fukteksem, framförallt om de kliar och hunden slickar på dem.

Om hunden blir stucken av getingar, humlor eller bin är det oftast ingen fara, om det är ett eller två stick. Blir det fler stick än så, eller om den blir biten i munnen, bör du dock ta med hunden till veterinären.

Blir hunden biten av en huggorm är det viktigt att den rör på sig så lite som möjligt. Vid rörelse sprid giftet fortare i hundens kropp. Åk så fort du kan till veterinär även om hunden inte verkar påverkat. Ormens gift kan påverka bland annat hjärta, lever och njurar.

Vattnet Vid båtutflykter är det viktigt att tänka på att du ska kunna få upp hunden om den trillar i från båten. Hundflytvästar har ett handtag på ryggen som gör att du enkelt ska kunna lyfta upp hunden igen.

Om hundar har badat mycket, eller har varit mycket i regn, och blivit kalla kan de drabbas av vattensvans. Det innebär att hunden får en slags förlamning i svansen och det kan vara mycket smärtsamt. Sjukdomen går ofta över inom någon vecka.

Källa: Agria

 

Relaterade artiklar