Laddar

STORT TEST: Här är Trelleborgs bästa chokladboll

Funderar du på vilken chokladboll du ska köpa i dag för att fira chokladbollens dag? Lugn, 24Trelleborg har testat fem av stadens populäraste chokladbollar för att kora en vinnare.

delningar

Den 11 maj innebär Chokladbollens dag. Men vilken chokladboll är egentligen bäst i Trelleborg? För att ta reda på det testade 24Trelleborgs redaktörer fem olika chokladbollar från konditorier i Trelleborg. De som är med i testet är Billings konditori, Systrar och Bönor, Werner’s Backhaus, Palmblads konditori samt chokladbollen Maglarpsbullen som säljs i vanliga mataffärer men som produceras i Trelleborg.

Var och en av testarna får sätta poäng mellan 0-10. Det innebär att en chokladboll som max kan få 20 poäng i testet. Alla chokladbollar i testet är med kokos på.

Testet gör av egenutnämnda chokladbollsexperten Alexander Sandström Libb och den fikasugna Gabriel Almlöf. De båda testarna är ökända för att aldrig hålla med varandra, så en jämn kamp förväntas.

 

Billings konditori Pris: 17 kronor Kommentar Alexander: Trelleborgs äldsta café presenterar en inte helt rund boll, vilket är bra. Ojämnheten skvallrar att om den är gjord av en riktig människa, vilket är ett måste. Till färgen är den något ljusare än många av konkurrenterna, en färg som kommer fram genom ett ganska glest lager av kokos.

Konsistensen är perfekt, varken för hård eller lös. Den är fyllig och len. Billings chokladboll ger mig mycket av det jag söker i en dessert; en smak av barndom, en doft av framtid.

9/10

Kommentar Gabriel: Bra balans, inte för stark och inte för söt. Ganska allmän på både gott och ont. Krämig liten kärna i mitten men i torraste laget mot kanterna.

8/10

Poäng: 17

 

Systrar och Bönor Pris: 22 kronor Kommentar Alexander: Den rundaste av tävlanden ätes av den smalaste av domare. Tonen här är mörkare och bollen ger sken av en något hårdare yta, täckt av en bra kokosspridning.

När jag når mitten av bollen finner jag att den blir mjukare kontra sin hårda utsida, precis som många av oss. Men är den inte lite för söt? Jo, det är den. Till skillnad mot många av oss.

6/10

Kommentar Gabriel: Dyrast i testet, men krämig till absolut max. Lever farligt nära gränsen till att bli för smörig. Ett lite fastare skal hade inte skadat. Bra balans i smakerna.

8/10

Poäng: 14

  

Maglarpsbullen Pris: 5 kronor (4 för 20 kronor) Kommentar Alexander: Redan innan jag hugger in går jag in med vetskapen att det, trots en väldigt imponerande manuell insats bakom, fortfarande handlar om en massproducerad chokladboll.

Och det märks dessvärre i jämförelse med övriga tävlanden. Bollen är en aning för hård och en aning för tam i smaken. En pojke i en kamp för män.

4/10

Kommentar Gabriel: Massproducerad men ändå handrullad. Konditorierna får ursäkta men kombinationen hållbart yttre och krämig mitt är galant. Nackdelarna är snarare estetiska. Smakerna är lena, men sticker inte ut märkvärt för att nå toppoäng.

8/10

Poäng: 12

 

 

Werner’s Backhaus Pris: 15 kronor Kommentar Alexander: Här har vi en lite mindre, lite mer kompakt chokladboll som är ganska estetisk tilltalande med en fin yta av kokos. Ett bett in märker jag att den är betydligt mörkare än de andra och även betydligt kladdigare, mer åt det smetiga hållet.

Kaffekaraktären är väldigt närvarande och tar över från den mer klassiskt lena chokladsmaken som så många av oss har växt upp med. Den är inte riktigt för mig men kanske för någon med lite mer erfarenhet, av livet i allmänheten och av kaffe i synnerhet.

5/10

Kommentar Gabriel: Kraftiga och goda smaker men alldeles för lös. Svår att hålla i handen vilket blir ett kladdigt problem. Med lite hårdare yta hade den kunnat nå höga höjder.

7/10

Poäng: 12

 

Palmblads konditori Pris: 18 kronor Kommentar Alexander: En väldigt fin chokladboll. Ganska rund men inte för rund. Ganska söt men inte för söt. Den faller sönder lite för mycket och tappar därför något poäng på konsistensen. Den kunde också ha smakat mer även om den överlag är en helt okej upplevelse. Palmblads blir tyvärr lite för mycket mellanmjölk och lite för lite pucko.

6/10

Kommentar Gabriel: Starkt skal och krämig mitt. Perfekt i de aspekterna. Smakmässigt i sötaste laget och kakaosmaken når inte upp till högsta kvalité. Lite mer sting hade det blivit en tia!

9/10

Poäng: 15

 

I en olidligt jämn kamp är det alltså Billings Konditori som vinner Trelleborg bästa chokladboll med totalt 17 poäng!