Laddar

Stor grönsaksbrist i Trelleborg: ”Ser ingen ljusning”

Extrema väderförhållanden leder till tomma hyllor i Sverige. I Trelleborg är det nu brist på sallad och spenat. "Vi tror att det kan ta mellan tre och fyra veckor innan det blir bättre igen" säger Coops presschef Tobias Rydegren.

delningar

Extrema väderförhållanden i södra Europa har skapat en grönsaksbrist i Sverige. Spanien och Italien har den senaste veckan drabbats av snö, översvämningar och låga temperaturer. Det har gjort att hela skördar har förstörts.

De första larmen om grönsaksbrist kom för ungefär en vecka sedan. Hos de stora mathandlarna i Sverige ser det dock ut att dröja innan priser och utbud kan återgå till det normala.

Det är lite osäkert i nuläget. Vi tro att det kan ta mellan tre och fyra veckor innan det blir bättre igen. Vi har klarat oss ganska bra på Coop, det är ingen jättebrist. Det är olika typer av sallader som är mest drabbade, säger Tobias Rydegren presschef på Coop. 

På Axfoods affärer Willys och Hemköp meddelar man att vissa hyllplan gapar tomma.

– Vi ser ingen ljusning just nu, vi kommer se brister på sallad och ett ekologiska varor i ett par veckor. På vissa områden rör det sig om ännu längre än så, säger Claes Salomonsson presschef på Hemköp.

– Det är alltid tillgång och efterfrågan, vissa grönsaker är dubbla priset. Det kommer att ligga kvar ett tag. Vi jagar grönsaker över hela världens om försöker omfördela de grönsaker vi har inom koncernen just nu, säger Claes Salomonsson.

Varorna har blivit dyrare eftersom tillgången sjunker. Det är priserna som vi köper inför som varierar mycket. I dag är det nästan omöjligt att säga vad sallad eller gurka kostar, för det skiljer sig så mycket från butik till butik, säger Tobias Rydegren på Coop.

Från ICAs sida meddelar man att man också har ett underutbud på frukt och grönt.

– Tillgången varierar från dag till dag vilket göra att vissa butiker berörs mer än andra. Det är en extremt ovanlig situation och vi arbetar intensivt för att minska problemen, säger Therese Lystedt presskontakt på ICA.

 

Relaterade artiklar