Laddar

Stark start på vapeninsamlingen i Trelleborg: ”Vi är nöjda”

Polisen i Trelleborg är nöjda med starten på vapeninsamlingen i Trelleborg. Men samtidigt hoppas man på mer. "Det här är ett gyllene läge för trelleborgarna att lämna sina vapen" säger Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen.

delningar

Den 1 februari startade vapenamnestin i Sverige. Det innebär att privatpersoner kan lämna in vapen till polisen utan att riskera åtal. Amnestin pågår hela vägen fram till den 30 april, men redan nu kan Trelleborgspolisen konstatera att amnestin varit en framgång.

– Ser man på statistiken från första februari till den trettonde februari så har vi fått in tolv gevär, tre pistoler, tre revolvrar, två vapen delar och en laserpekare. Ser man på hela Region Syd så rör det sig om 219 vapen. Det är flest av alla regioner. Vi är såklart nöjda, säger Katarina Aspegren på Trelleborgspolisen.

Redan den första dagen var det många som ville lämna in vapen. Nu hoppas polisen på att få in ännu fler.

– Det här är ett gyllene läge för trelleborgarna att lämna sina vapen. Om man gör det utanför amnestin riskerar man att anmälas. Så min uppmaning är: ta chansen nu. Det gäller även tårgas och pepparspray som man kanske inte tänker på men som är vapen, säger Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen och fortsätter.

– Jag tycker det här är jättepositivt. Det här arbetat innebär att vi har 18 vapen mindre i Trelleborg. Det är skönt att få bort dem.