Sparbanken slutar hantera pengar vid disk – så mycket tjänar banken

Sparbanken Skåne har från och med den 20 oktober slutat att hantera kontanter över disk. Det framgår av deras senaste delsårsapport.

delningar

Sparbanken Skåne, med huvudkontor i Kristianstad, har nyligen släppt sin delårsrapport för perioden fram till september. Där presenterar de nyheten att de från och med den 20 oktober har slutat med kontanthantering av disk.

Bankgrunden är, enligt banken, att allt färre kunder frågar efter kontanter. Under de senaste åren har den utvecklingen gått snabbt. De hänvisar istället till bankomaterna med insättnings- och uttagsmaskiner samt företagens serviceboxar.

Redan i förra kvartalsrapporten flaggade Sparbanken för att de skulle sluta med kontanthantering över disk. De skrev då att de under flera år har sett att användningen av sedlar och mynt i samhället minskar radikalt. Att hantera kontanter manuellt kan dessutom öka risken att medarbetare eller kunder utsätts för rån, liksom det i Kristianstad i somras.

Samtidigt går det mycket bra ekonomiskt för Sparbanken Skåne. Rapporten visat att banken under sista tre månaderna har gjort en vinst på 176 miljoner kronor efter goodwillavskrivningar. Det är en ökning med 8 miljoner kronor, jämfört med tredje kvartalet förra året. Förklaringen är framför allt att banken lånar ut mer pengar.

Under hela perioden från januari fram till september har banken haft en vinst på närmare en halv miljard kronor, exklusive goodwillavskrivningar. Det är en ökning med 27 procent sedan förra året. Ett starkt resultat enligt banken.

Goodwillavskrivningarna är är kostnadspost som följde med när banken bildades. Den ska nu rensas ur balansräkningen med 107 miljoner kronor för varje kvartal.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar