Laddar

Söderslättspartiet: ”Ringvägen får inte belasta skattebetalarna”

Fler kommuntoppar med näringslivserfarenhet, ett tak över gågatan och stoppa ringvägen. Det är tre frågor som Söderslättspartiet lyfter fram i veckans Prata Politik.

delningar

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Söderslättspartiet är del 3 av 7. 

Bland partierna i kommunfullmäktige finns ett parti som inte är representerat i varken Sveriges riksdag eller i Region Skåne. Söderslättspartiet är uppstickarna som säger att de bara vill fokusera på lokala frågor.

Om man ska placera SÖS på en höger-vänsterskala, var befinner ni er då? – Mitten. Vi är väldigt sakpolitiskt orienterade. Den enda ideologin vi har är att skapa mer pengar till välfärden genom att effektivisera all annan verksamhet. Vi vill inte att man slösar pengar i onödan. Vi behöver bra resurser till skola, vård och omsorg. Då måste vi jobba smartare, säger Söderslättspartiets kommunalråd Bertil Larsson.

Många av representanterna i Söderslättspartiet har en lång bakgrund från näringslivet, och det behöver komma in mer näringslivstänk även i rådhusets korridorer menar Bertil Larsson.

– I den kommunala verksamheten finns en bristande effektivitet och det är  är ett stort problem. Det finns inte samma effektivitetskrav i kommunen som i näringslivet och inte alls samma tänk. Alla verksamheter måste gå med vinst, sedan är frågan vad man menar med vinst. Det måste inte vara med si och så många kronor. Det går att få vinst i form av bättre vård och bättre omsorg, om man effektiviserar. Men det är ofta som det inte fungerar i det kommunala, säger Bertil Larsson som menar att det finns för få beslutsfattare med bakgrund i den privata sektorn.

– Det finns ingen som har varit ute och haft ansvarsställning i den privata sektorn. De flesta cheferna springer bara runt i det kommunala ekorrhjulet. Det vill vi ändra på. Vi vill ha fler med erfarenhet från näringslivet.

Bland företagets andra frågor finns att göra centrum till en bättre mötesplats, genom att bygga tak över gågatan, skapa en pendlarstation utanför centrum och bygga fler bostäder i centrum.

Annars är partiets mest profilerade fråga den om Ringvägen. Söderslättspartiet har tillsammans med Miljöpartiet satt sig emot byggandet helt och hållet.

– Trafikverket och Länstyrelsen säger blankt nej och ändå kör man på. Där är ett exempel på att man tar pengar från välfärden och pumpar in i ett projekt som vi anser är döfött. Trafikverket kommer inte lägga en spänn. Jag tycker inte att det ska belasta skattebetalarna.

Kommer ringvägen bli er viktigaste fråga till valet 2018? – Ja, det tror jag att det kommer bli.

Frågan om ringvägen har till viss del infekterat samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet och frågan är nu om det blir en liknande konstellation efter valet 2018.

Är det självklart för er att ni ska samarbeta med Socialdemokraterna nästa år också?  – Det beror på vad vi får igenom av vårt program. I de flesta möjliga majoritetsbildningar skulle vi bli tungan på vågen. Då har vi större chans att få igenom våra förslag. Oavsett vilken konstellation det blir så ställer vi upp för att gå med i den majoriteten om vi får genom vår politik. Sedan spelar det mindre roll vilka det blir.

Finns det något parti som ni inte skulle kunna samarbeta med? – Nja, nu sitter inte Kommunistpartiet i fullmäktige men dem har jag inte så mycket för. Vi står väldigt långt ifrån varandra. Miljöpartiet är också ett parti som står ganska långt ifrån oss. Så Miljöpartiet, kommunisterna och Vänsterpartiet. Vi ligger egentligen närmare Liberalerna och Centern.

Men ni sitter ju i majoritet med Miljöpartiet nu? – Ja, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger ju närmare varandra än vad vi ligger MP. Men det var ett naturligt val att ingå där för att få majoritet. Då fick vi ta med någon annan, och det hade redan startats samtal mellan S och MP.

Söderslättspartiet är unika i kommunfullmäktige eftersom de inte finns med i riksdagen. Något som kan vara ett problem eftersom många väljare röstar på samma parti i riksdag, landsting och kommunval. För att SÖS ska få röster måste man bryta det mönstret.

– Många röstar slentrianmässigt, men jag tror det är en fördel att vi bara finns lokalt. Vi är Söderslättspartiet och vi ska värna om den här regionen. De andra partierna har riksdagspolitiker som har pekpinnar om hur kommunpolitikerna ska agera. Det kan krocka ibland. De problemen har inte vi.

Avslutningsvis, hur tror du det går för er i valet 2018? – Senast fick vi 5 mandat och det tänker vi öka på. Vi satsar på det dubbla.

Söderslättspartiet i Trelleborg Är ett av av fyra partiet i den styrande Kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Kommunalråd: Bertil Larsson

Valresultat 2014: 7,45%

Relaterade artiklar