Skräcksiffrorna: Så många unga överväger lån inför jul

Genrefoto: Sefina Pantbank.

Framförallt två grupper är extra utsatta inför jul och nyår, enligt en ny undersökning från Sefina Pantbank.

delningar

Många förknippar juletider med frid och fröjd, men så ser verkligheten inte ut för alla. För många svenskar, framför allt yngre, innebär högtiden en ekonomisk stress. Vi ska förutom våra vanliga räkningar även betala julklappar, julmat, resor och vinterkläder under december månad.

Nästan var tredje ungdom mellan 18 och 29 år i Sverige överväger att låna pengar i jul, visar en undersökning frånSefina Pantbank. 

– Att 30 procent av alla unga vuxna i Sverige överväger att ta lån under julhelgen beror sannolikt på en lägre inkomst i kombination med att många i den åldern inte hunnit spara ihop till någon ordentlig buffert. Kanske har man också en högre riskbenägenhet när det gäller sin ekonomi, säger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank.

De grupper som har det tuffast ekonomiskt är studenter och småbarnsfamiljer. Bland studenterna uppger så många som en av tre att de överväger lån. Bland småbarnsfamiljerna svarar var fjärde att man planerar lån för att klara det ekonomiskt i jul.

– Den vanligaste orsaken till att småbarnsföräldrar vill låna pengar är för att ha råd med julklappar men också för att klara av perioden efter jul. Vi ser framför allt en ökad efterfrågan på lån i januari, säger Nils Klevmarken.

Stockholmarna är de som är mest lånebenägna geografiskt sett. Där svarar nästan 20 procent att det funderar på att ta lån, jämfört med norrlänningarna och skåningarna där en av tio svarar samma sak. 

– En orsak kan vara att priserna är högre i Stockholm och att konsumtionsbeteendet i storstäder är annorlunda jämfört med på landsbygden, säger Nils Klevmarken.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar