Laddar

Skatteverket varnar: Öppna inte mejlen

Skatteverket varnar nu för att bluffmejl gällande skatteåterbäringen cirkulerar sedan ett par dagar tillbaka. Om du har fått ett mejl uppmanas du att slänga det.

delningar

I mejlet, som ser ut att vara skickat från Skatteverket, uppmanas du att klicka på en länk och uppge dina kontouppgifter.

– Det är det klassiska bluffmejlet där man utger sig för att vara Skatteverket och begär en att fylla i ett formulär och lämna ut kontouppgifter, säger Andreas Olsson, Skatteverkets säkerhetsrådgivare, till SVT Nyheter Dalarna.

Skatteverket uppmanar nu allmänheten att inte öppna mejlen utan istället slänga dem direkt. Har du redan hunnit öppna det och fyllt i uppgifterna ska du omedelbart ringa din bank för att spärra kontot. Även en polisanmälan är på sin plats.

Om du har haft otur kan ett virus ha laddats ner på din dator när du klickat på länken.

– Tyvärr kan det följa med elak kod som laddas ner när man trycker på länken och som kanske virusprogrammet på datorn inte märker av och då är lösningen att göra en total ominstallation av datorn för att vara på den säkra sida, säger Andreas Olsson till SVT Nyheter Dalarna.

När det gäller information kring din skatteåterbäring sköter Skatteverket inte det via e-post. Utan det sker antingen genom att du får deklarationsblanketten i din fysiska eller digitala brevlåda. I det senare fallet krävs det att du kan legitimera dig med exempelvis ett bank-id.

Relaterade artiklar