Laddar

SD: ”Vi är inte emot invandrare utan politiken som tillåtit dem att komma”

Trelleborgs skattebetalare ska inte ta emot invandrare om inte Migrationsverket står för kostnaden och kommunen borde inte servera halalslaktat kött. Det är två av frågorna som Sverigedemokraterna lyfter fram i veckans "Prata Politik".

delningar

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Sverigedemokraterna är del 2 av 7. 

Sverigedemokraterna har de senaste åren ökat mest av alla partier. I valet 2010 nådde de 15,06 procent och 2014 fick de 20,22 procent. Till 2018 siktar SD på att bli störst i kommunen med cirka 30 procent. Samtidigt anklagas partiet för att inte driva politik i de viktiga frågorna. Något som är en definifitionsfråga kring vad som är viktigt, menar Sverigedemokraternas oppositionsråd Helmuth Petersén. 

– På lokal nivå har vi drivit frågorna för den lille mannen. Vi inte driver de absolut största frågorna, för det är faktiskt de som styr som ska driva dem frågorna. Vi kan ha åsikter och de har vi många. Vi har varit partiet som varit mest aktiva med motioner och interpellationer. Där slår vi de andra med hästlängder, säger han.

Partiet vill slåss för flera av de mindre frågorna menar Petersén och tar upp deras kamp för att kommunen inte ska såga ner palmer i onödan, om frågan om fåglar i Stadsparken ska avlivas och om gatstenen ska vara kvar i centrum.

Men samtidigt slåss man hårt för det som man själva ser som de viktigaste frågorna: sjukvården, äldrevården och invandringen.

– Vi har i många år kämpat för maten till våra äldre. Det är ingen liten fråga, det är en jättestor fråga. Kostpolicyn har vi haft mycket åsikter om. Det ska inte serveras halalslaktat och kosherslaktat kött i kommunen.

Frågan om invandring och integration är något som starkt sammankopplas med Sverigedemokraterna. Partiet målas ofta upp som främlingsfientligt parti, men det är en felaktig bild menar Helmuth Petersén.

– Vi tycker inte att det är fel på invandrare. Det är det många som tror. Vi tycker det är fel på politiken som tillåtit dem att komma. Hade jag varit i deras situation så kanske jag hade gjort likadant och åkt till ett land där jag får väldigt mycket. Det är klart man gör. Men det är politiken som tillåter det som är problemet.

Hur vill ni då arbeta med invandring och integration i Trelleborg? – För det första ska vi inte ta emot en enda till om inte Migrationsverket täcker kostnaderna. Det får inte bli att kommunens skattebetalare ska stå för det. Kommer de sedan hit så måste det finnas arbete och en möjlighet att lära sig svenska. Det räcker inte med några timmar SFI. Vi behöver ha samma krav som för våra skolbarn med undervisning mellan åtta och tre, där de är i skolan och lär sig svenska. Genom språket kommer man in i samhället, säger Helmuth Petersén innan han lyfter fram problemen han ser med att ta emot fler flyktingar.

– Vi har en lång bostadskö till Trelleborgshem där många är ungdomar under 25 år. Får inte våra ungdomar en bostad i Trelleborg så flyttar de till städer där det finns bostäder. Vi vill gärna behålla våra ungdomar för de är vår framtid. Trelleborg får inte bli en sovstad med bara pensionärer. Då kan vi inte ge förtur till andra.

– Sedan har vi problemen med borgensövertagande från kommunen. Om en nyanländ inte kan betala sin hyra får han den betald. Det får inte våra egna. Det finns många ensamstående som kämpar med näbbar och klor för att ha råd med sin hyra. Men de får inte samma hjälp. Det är vi starkt emot.

På riksnivå har SD gått starkt upp men sett ut att stagnera i de senaste opinionsmätningarna. Men i Trelleborg tror Helmuth Petersén på fortsatt framgång.

– När vi är ute och träffar väljare så ser vi att det är ett väldigt stort intresse. Sverigedemokraterna har länge haft det ganska lätt i Trelleborg, säger Helmuth Petersén innan han ger sitt tips på hur valet kommer sluta.

– Jag tror och har en förhoppning om att vi kommer nå 30 procent i valet. Vi ser inte det som en omöjlighet.

Ett resultat som på allvar skulle utmana Socialdemokraterna om att bli kommunens största parti.

Sverigedemokraterna i Trelleborg

Är ett av tre oppositionspartier tillsammans med Moderaterna och Liberalerna.

Oppositionsråd: Helmuth Petersén

Valresultat 2014: 20,22%

Relaterade artiklar