Laddar

Så stora är hyresskillnaderna i Skåne

Det skiljer flera tusentals kronor mellan de olika kommunerna.

delningar

Vad månadshyran för en hyreslägenhet ligger på skiljer sig stort mellan landets olika kommuner. Kostnaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter ligger i snitt på 6 300 kronor i månaden. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Storstadsområdena StockholmMalmö och Göteborg ligger högt. Även kusterna är dyrare generellt sett. Det är även dyrare i universitetsstäder i förhållande till kringliggande kommuner. I städerna ser man att det är dyrast i mitten och billigare längre ut, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen till Nyhetsbyrån Siren.

I Trelleborg kostar en lägenhet på 70 kvadratmeter i snitt 5 810 kronor per månad. I Malmö och Staffanstorp är månadshyran som dyrast i länet. Där kostar det i snitt 7 000 kronor i månaden att hyra en lägenhet. I Bromölla ligger månadshyran för en lika stor lägenhet i snitt på 4 900 kronor.

– Det finns betydande hyresskillnader i Sverige, vilket många inte tror. Det beror på att det inte finns någon hyresreglering, utan hyrorna är framförhandlade varje år. Det sätter sina spår, säger Love Börjeson.

 

Relaterade artiklar