Laddar

Så mycket pengar får politikerna – efter de har sparkats

Wikimedia Commons. - Foto: Wikimedia Commons

Vissa tjänster leder till en fallskärm på 24 månadslöner.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att arbeta med politik på riksdags- och regeringsnivå är ofta ett arbete som utförs dygnet runt, varje dag. Nu efter 2018 års val kan många bli utbytta och tvingas söka nya jobb.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Det är inte bara under uppdragstiden som det lönar sig att jobba i riksdag och regering –exempelvis vissa politiska tjänstemän får upp till 24 månadslöner efter att de har fått sparken, enligt Dina Pengar.

Statsministern har ett arvode på 172 000 kronor per månad. Fallskärmen är upp till 2 064 000 kronor totalt, enligt tidningen.

Ministrar kan få ett års avgångsersättning motsvarande sin lön. Med en lön på 136 000 kronor per månad får de en fallskärm på upp till totalt 1 632 000 kronor.

Om riksdagspolitiker sitter tre år i följd får de 80 procent av sitt arvode i ett års tid. Det innebär att en ledamot får minst 46 640 kronor i månaden under ett år, totalt cirka 560 000 kronor.

Statssekreterare kan få hela två års avgångsersättning motsvarande sin lön. De har ett arvode på 100 700 kronor per månad med en fallskärm på upp till 2 416 800 kronor totalt.

Politiskt sakkunniga i regeringskansliet, till exempel presschefer, pressekreterare, stabschefer och assistenter får individuella avgångsvederlag motsvarande sin månadslön, beroende på anställningstidens längd – dock maximalt i ett år.

Relaterade artiklar