Laddar

Så mycket ökar skåningarnas elpris

Elnätspriserna fortsätter öka i Skåne. - Foto: Pixabay

För varje år som går blir elen allt dyrare i Skåne, det visar en ny undersökning. "Vi kräver politiska åtgärder", meddelar Hyresgästföreningen.

delningar

Skåningarna fortsätter att drabbas av allt högre elkostnader. Enligt den nationella Nils Holgerssonundersökningen, som kartlägger avgifter och taxor för flerbostadshus, får de tio kommunerna som har E.ON som elnätsleverantör en höjning på tio procent.

I genomsnitt har elnätsavgifterna i Skåne ökat med 7,4 procent sedan förra året.

– Skillnaderna mellan de olika kommunerna är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Vi kräver politiska åtgärder för att stävja dessa kraftiga höjningar, säger Petra Lundh, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen region norra Skåne, i ett pressmeddelande.

De tre stora bolagen - E.ON, Vattenfall och Ellevio - har monopol på elnäten i 141 av Sveriges 290 kommuner. Det ger dem en avgörande position som innebär att prisjusteringarna slår igenom stort.

– Vi vill särskilt inskärpa vikten av att de här stora, ekonomiskt starka bolagen tar sitt ansvar för en balanserad prisutveckling, säger Petra Lundh.

Relaterade artiklar