Laddar

Så mycket mat slänger svenskarna – det gör du av julresterna

Runt en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs. Så kan du se till att julmaten inte hamnar i soptunnan.

delningar

Varje år slänger svenskarna 19 kilo matavfall per person, enligt Statistiska centralbyrån.

– Det är ju inte svårt att tänka sig att vi slänger mer mat runt jul, dels för att vi köper mer mat och dels för att vi runt jul ofta äter mat i buffé-format och det är ett koncept som ofta leder till mer matsvinn, säger Anna Lilja, informatör på Konsumentföreningen Stockholm.

Enligt Livsmedelsverket slängs även en tredjedel av all mat som produceras, globalt.

Förutom att inte köpa hem och tillaga mer än nödvändigt, menar Anna Lilja att man inte bör ta fram för mycket mat på en gång utan snarare fylla på buffébordet.

– Och anpassa maten till sina gäster. Kommer det många barn – då kanske det går åt mycket köttbullar. Är det bara morfar och farbror Sven som äter sillsallad, då behöver det inte finnas så mycket av det. Män äter generellt sätt mer än kvinnor.

När man sitter där på annandagen och inte vill äta en till portion janssons, men har kylen full, vad gör man då?  Ett förslag är Janssonpudding där man tillsätter ägg och mjölk och gräddar i muffinformar. Serveras med sallad. När det gäller Jansson är det ju annars fiffigt om man kan laga den i mindre formar och frysa in, och ta fram lite i taget.

Enligt henne behöver man inte vara särskilt bra på restmatlagning för att ta hand om den överblivna julmaten.

  Ett bra tips för mellandagarna är att ha ägg hemma för det mesta av julresterna går att lägga i en omelett, säger Anna Lilja.

Relaterade artiklar