Så mycket kollektivt reser skåningarna

Skåningarna utnyttjar inte kollektivtrafiken lika mycket som många andra svenskar.

delningar

Skåne ligger en bit under rikssnittet för antal kollektivresor per invånare. Statistiken visar att varje person i landet i snitt har rest 155 gånger under 2017, men i Skåne gjorde invånarna i snitt 123,3 resor per person. Trots det visar statistiken att skåningarna ligger på en tredjeplats bland de som reser mest kollektivt i Sverige.

I Stockholm är kollektivtrafikresandet överlägset störst i landet. 2017 gjordes 358 resor per invånare, vilket är långt över rikssnittet på 155 resor per invånare. Det visar siffror från Trafikanalys, som Nyhetsbyrån Siren har hämtat från Kommun- och landstingsdatabasen.

– Stockholm dominerar kraftigt och sedan kommer de andra storstadslänen, säger Mats Wiklund, statistiker på Trafikanalys.

Rikssnittet har varit i princip oförändrat mellan 2016 och 2017. På regional nivå finns stora variationer. Det totala antalet påstigningar i den regionala subventionerade kollektivtrafiken var enligt Trafikanalys 1,6 miljarder 2017.

– Antalet påstigningar har ökat kontinuerligt de senaste åren. Utbudet, antalet körda kilometer, har också ökat. På det sättet har möjligheterna att resa kollektivt ökat, säger Mats Wiklund.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar