Så många skåningar slarvar med tända ljus

Foto: Mostphotos/Gunnar Stenberg

Skåningar glömmer ofta vanliga säkerhetsåtgärder.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En ny nationell undersökning visar att skåningar ofta glömmer bort vanliga säkerhetsåtgärder för att undvika brand – som att släcka levande ljus eller kontrollera att spisplattorna är avslagna. 

– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen när man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem, så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på Styrelsen för Svensk Brandforskning i ett pressmeddelande. 

Den första december är det dessutom brandvarnarens dag – en dag för att uppmärksamma rutinerna för att undvika brand i hemmet. Köket är den vanligaste platsen för bränder och 20 procent av unga vuxna (18-29 år) uppger att de någon gång har glömt spisplattan på. Detta kan jämföras med 8 procent bland 65–74-åringarna och 13 procent bland invånarna i Skåne.

Enligt undersökningen låter nästan nio av tio invånare i Skåne mobiltelefonen eller surfplattan sitta i laddaren under natten. 

– Man ska komma ihåg att vissa enheter kan bli väldigt varma vid laddning, vilket medför en brandrisk. Därför uppmuntrar vi till att exempelvis installera en timer som stänger av elförsörjningen efter en timme eller två, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure. 

Vanligaste åtgärderna för brandsäkerhet som invånarna i Skåne missar – Ur ”Svenskarna & trygghet 2018”

Låter telefonen/surfplattan sitta i laddaren på natten (89 %) 

Glömt släcka levande ljus när de lämnat rummet/hemmet (23 %) 

Glömt spisplattorna på när de lämnat rummet/gått hemifrån (13 %)

Lämnat lock/plattången på och gått hemifrån (3 %) 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar