Laddar

Så lite bostad får du för årslönen i Trelleborg

Skillnaderna i landet är enorma gällande priset per kvadratmeter för en bostad i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst cirka 175 kvadratmeter boyta. Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Trelleborgs kommun får bostadsköpare i snitt 15 kvadratmeter bostadsyta för sin årslön för en bostadsrätt och elva kvadratmeter för en villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 255 433 kronor.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Landskrona tolv kvadratmeter bostadsrätt och tio kvadratmeter villa för årslönen. I Kristianstad får bostadsköpare i snitt endast 16 kvadratmeter bostadsyta för sin årslön både gällande bostadsrätt och villa.

Malmö får boende i bostadsrätt bara åtta kvadratmeter för pengarna och villaägare endast sju kvadratmeter. I Helsingborg får boende elva respektive nio kvadratmeter för sin årslön.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar