Laddar

Riksbanken lämnar reporäntan på minus: ”Stimulerar såklart marknaden”

Samtidigt har Trelleborgsmarknaden kommit igång för året, berättar Jenny Borgström på Svensk Fastighetsförmedling.

delningar

Den senaste månaden har priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit med en procent i Sverige. Årstakten för bostadsrätter har sjunkit till minus fyra procent och villor fortsätter också nedåt, men årstakten för villor är fortfarande positiv på plus fyra procent.

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror kom ut den 14 februari 2018 och visar på en viss dämpning av nedgången i landet.

Jenny Borgström, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Trelleborg, tycker att marknaden i Trelleborg har kommit igång för året.

– Det har dragit igång under sista månaden. Det är hyfsat bra tryck trots att det är lite stökigt i övriga Sverige för tillfället, säger Jenny Borgström.

Riksbanken meddelande under onsdagen att reporäntan kommer ligga kvar på oförändrade -0,5 procent, vilket Jenny Borgström tycker var väntat.

– Det stimulerar såklart marknaden att de lämnar den oförändrad. Det har varit en nedåtgående trend i stort sett hela Sverige, men på sikt kommer det att stagnera – även på de platser i Sverige som det fortfarande är uppåt, tror jag. Det kan inte bara fortsätta uppåt. Marknaden behöver bromsa för att kunna fortsätta stiga om ett par år, säger Jenny Borgström.

Jenny Borgström poängterar även vikten av att som köpare ha allting klart med banken när man vill köpa bostad.

– Ställ banken frågan om du får köpa innan du har sålt. Tyvärr missar vissa köpare en budgivning för att man inte frågat tidigare. Se till att ha allting klart med banken, avslutar Jenny Borgström.

Trelleborgs bostadsmarknad:

De senaste tre månaderna: -4.0% på bostadsrätter och -2.9% på villor. De senaste tolv månaderna: +18.8% på bostadsrätter och +12.8% på villor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik 14 februari 2018.

Relaterade artiklar