Resejätten inför kritiserad avgift: "Kan stryka mig som kund"

Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui Sverige. Foto: Swedavia, TUI.

Företagets beslut får kritik på sociala medier. "Från kundens perspektiv är det bättre", hävdar man från företagets sida.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Från och med den 13 april 2019 ändrar resejätten TUI reglerna för bagage. Förändringen innebär att alla passagerare kommer att behöva betala 200-300 kronor per incheckad väska –tidigare var det gratis.

Den nya avgiften infördes på bokningar redan den 6 november förra året för resor med avgång från och med den 13 april i år. TUI själva hävdar att förändringen beror på att man vill öka valfriheten för passagerare.

– Från kundens perspektiv är det bättre eftersom du betalar för det du använder. För de som ska åka iväg och klarar sig på handbagage så slipper de betala, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui Sverige till Aftonbladet.

Man pekar också på att det är en ny standard som redan införts hos många resebolag som till exempel SAS och Norwegian. På sociala medier har dock införandet kritiserats.

"Nu kan ni stryka mig som kund 200 kr för en väska. Ni är av samma dåliga klass som Ryanair", skriver en användare på TUI Sveriges Facebooksida.

Det som resenärer ifrågasätter är bland annat hur många som kommer att ha möjlighet att resa utan ett incheckat bagage.

"Varför börjat ni ta betalt för bagage på charterresor? man kan inte bara åka med handbagage i 2 veckor. Ni vet hur många kunder ni kommer att tappa va?", skriver en annan Facebookanvändare till TUI.

Som svar på Facebookkommentarerna pekar TUI igen på flexibiliteten.

"Anledningen till att vi tagit fram denna valmöjlighet är för att bemöta önskemålet om ökad flexibilitet. Vi ser det som en möjlighet att själv få välja vad resan ska inkludera och som kund välja att endast betala för det man önskar att ha med i sitt paket. Lika väl som en i dagsläget gör eget val för mat på flyget, transfer, försäkring etc. Många företag erbjuder redan denna möjlighet sedan tidigare, precis som du säger, och nu har vi också valt att tillmötesgå dessa önskemål". skriver signaturen "Amanda", på TUI.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar