Laddar

Rekordfå våldtäktsanmälningar i Trelleborg: ”Anmärkningsvärt”

Antalet anmälda våldtäkter ökar i Sverige. Men i Trelleborg är antalet anmälningar lägre än någonsin.

delningar

I medier över hela landet har det rapporterats om att antalet anmälda våldtäkter ökar. Men i Trelleborg går det helt tvärtemot.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik anmäldes det under 2016 hela 28 våldtäkter i staden, under 2017 var den siffran sju.

Även om det är en positiv tendens så är Trelleborgspolisen försiktigt optimistisk och vill inte dra för stora växlar av statistiken.

– Jag håller med om att det är en anmärkningsvärd siffra, men jag har inget svar på vad det beror på. Den här typen av statistik kan vara missvisande. Om en fjortonåring har sex med sin flickvän eller pojkvän som är lite äldre, så klassas det som våldtäkt. Överfallsvåldtäkter klassas med samma rubricering. Trots att det är väldigt olika händelser får de samma benämning, säger Anders Oxelbrand på Trelleborgspolisen och fortsätter.

– Det går bara att spekulera i vad som ligger bakom den här statistiken. För att veta det behöver man gå in på alla ärenden dem senaste åren och definiera hur allvarliga brott vi talar om. Jag tycker man ska ta den här statistiken med en nypa salt.

I hela landet anmäldes det 2017 7 230 våldtäkter. År 2016 var den siffran på 6 715.

Relaterade artiklar