Rapport: Så blir framtiden för bostadsrättsägare

Foto: Pixabay.

Här är sakerna som oroar svenskarna mest.

delningar

I Sveriges Bostadsrättsrapport som har gjorts på uppdrag av SBC, har svenska bostadsrättsägare fått spekulera hur framtiden för bostadsrättsägare kommer att se ut.

Solceller, laddningsstationer till elbilen och övervakningskameror som registrerar nya besökare toppar listan över vilka investeringar som flest skulle vilja att sin bostadsrättsförening gör i framtiden.

Andra populära alternativ är låsta grindar som håller ovälkomna personer utanför, odlingsmöjligheter, elektroniskt passagesystem och källsortering.

Handikappanpassning, cykelpool eller ett eget vattenreningsverk är däremot mindre önskvärda investeringar.

När det kommer till bostadsrättsföreningars svårigheter i framtiden oroar sig flest för svårigheterna med att locka medlemmar till styrelsen. Något som fyra av tio tror kommer att vara en utmaning framöver.

Trots det kan varannan svensk bostadsrättsägare tänka sig att sitta i sin bostadsrättsförenings styrelse.

Det skiljer sig dock rejält mellan könen. Endast 39 procent av kvinnorna kan tänka sig det och 55 procent av männen svarar samma sak. Räntekostnader och andra ekonomiska osäkerheter är andra orosmoment som hamnar högt på listan.

– Vår rapport visar att endast 15 procent tror att ökade räntekostnader kommer vara bostadsrättsföreningarnas största utmaning i framtiden, detta förvånar mig. Det tyder antingen på bra beredskap i föreningar eller en optimism till att ränteläget kommer vara fortsatt lågt framöver. Det kan också bero på att vi är lite ovana vid tanken på vilka effekter en höjd ränta kan få. Många föreningar är trots allt högt belånade och kan få det väldigt svårt om räntekostnaderna ökar markant, säger Helena Klåvus, CIO på SBC.

När det kommer till framtiden talas det främst om säkerhet och hållbarhet.

– Vår tid har också blivit en alltmer dyrbar valuta och det reflekteras i alla de digitala produkter och tjänster som dykt upp de senaste åren. Jag tror främst att vi kommer se en ökning av digitala lösningar som kan förenkla vår vardag. I våras lanserade vi en marknadsplats med exklusiva erbjudanden inom bonära tjänster från certifierade samarbetspartners. Det är ett av många exempel på digitala lösningar som kan spara tid och underlätta, avslutar Helena Klåvus.

De här sakerna vill flest bostadsrättsägare lägga pengar på i framtiden:

1. Solceller

2. Laddningsstationer till elbilar

3. Övervakningskameror som registrerar nya besökare

4. Låsta grindar som håller ovälkomna personer utanför

5. Odlingsmöjligheter

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar