Polisens uppmaning till alla föräldrar: “Håll koll”

Foto: Mostphotos/Mattis Andersson

Varnar inför valborg – “viktigt att veta”.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I dag kommer många ungdomar att dricka alkohol för första gången i deras liv. Valborg är den tiden på året då svenskarna vanligtvis samlas kring en majbrasa och välkomnar våren. Men för många ungdomar går valborg ut på något helt annat. I år kommer det visserligen inte att bli någon majbrasa överallt, men för polisen gör det ingen skillnad.

– Vi vill uppmana föräldrar att tänka på att det är valborg och att det då är bra att kolla upp vad sina ungdomar gör. Det är många som dricker alkohol och det är viktigt att veta vart de håller hus. Vanligtvis brukar det vara en riktigt stökig helg, säger Christine Bergkvist Björklund, presstalesperson för polisen i Kalmar.

Ungdomar har historiskt sett en förmåga att via stora samlingar hamna i trubbel i samband med att de dricker alkohol under valborg. Polisen menar att det är viktigt att man som förälder förebygger det så gott man kan.

– Man kan också prata med sina ungdomar om att man håller ihop. Prata om att man inte lämnar någon ensam. Om man går ut fyra personer så ska man också gå hem fyra personer. Man ska också tänka på att hålla rätt på sina tillhörigheter. Det är vanligt med fickstölder och att folk passar på att ta väskor och så vidare sådana här helger, förklarar Eva-Lotta Hermansson Truedsson, också presstalesperson för polisen.

För dig som förälder har IQ tagit fram fem tips inför valborg:

Prata om valborg –  Det är viktigt att prata med sin tonåring om valborg och ta reda på vad de ska göra, vilka de ska umgås med och var de ska vara. Prata även om din syn på alkohol.

Köp inte ut alkohol – Är du orolig för att ditt barn ska dricka så säger det sig självt. Köper du ut så visar du att det är okej att de dricker.

Prata med äldre syskon och vänner – Berätta att du inte vill att de köper ut alkohol till ditt tonårsbarn.

Håll kontakten Kom överens om en tid då ni kan höras av på telefonen. Berätta även att du finns tillgänglig.

Prata ihop dig med andra föräldrar – Att prata med andra om hur de ser på alkohol och annat kan vara bra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.